3 ok, amiért ne vegyen otthonra drága nyomtatót

7. 2. 2022

Kétségtelenül élvezetes, ha bármikor rendelkezésre áll otthon egy korszerű nyomtatóeszköz. De a valóság az, hogy gyakran elegendő egy olcsóbb nyomtató is. Íme 3 olyan helyzet, amikor egy drága nyomtató otthoni vásárlása nem kifizetődő.

Tartalomjegyzék:

  • 1) Ha csak alkalmanként nyomtat, és nincs szüksége első osztályú minőségre
  • 2) Ha csak a nyomtatási funkcióra van szüksége
  • 3) Ha alternatív tonereket használ a nyomtatási költségek csökkentése érdekében
  • Természetesen a határ a drága és az olcsó nyomtató között nincs egyértelműen meghatározva - ez mindig a készülék paramétereitől és felszereltségétől függ. Tételezzük fel, hogy számunkra az olcsó nyomtató egy olyan eszköz, amelynek ára legfeljebb 70 000 Ft. Milyen helyzetek esetén nem szükséges drágább berendezést választani?

    1) Ha csak alkalmanként nyomtat, és nincs szüksége első osztályú minőségre

    Gyakorlatilag minden modern nyomtató legalább 600 DPI nyomtatási felbontással rendelkezik. Ez az érték - ahogyan az angol dots per inch elnevezés is sugallja - a nyomtatási pontok számát jelöli egy 1 hüvelyk széles (körülbelül 2,54 cm) vonalon. Egy egyszerű egyenlet érvényes: minél nagyobb a DPI, annál jobb lesz az eredmény. Az átlagos emberi szem azonban csak egy bizonyos mértékig - 30 cm-es távolságból - csak körülbelül 250 DPI-ig érzékeli a növekvő nyomtatási minőséget.

    Ez azt jelenti, hogy azon a távolságon, ahonnan általában olvasunk, már nem sokat számít, hogy a szöveg 600 vagy 1 200 DPI felbontásban kerül-e nyomtatásra. Ezért használhat olcsóbb készüléket a hétköznapi dokumentumok nyomtatásához. Melyiket válassza?

    • Fekete-fehér lézernyomtató - HP Laser 107A,
    • Színes tintasugaras nyomtató - HP Officejet Pro 6230 ePrint.

    Természetesen vannak olyan helyzetek is, amikor a nagyobb felbontás kifizetődik. Ilyen például a fényképek otthoni nyomtatása vagy a minőségi grafika, ahol minden részlet számít.

    2) Ha csak a nyomtatási funkcióra van szüksége

    Egy "hétköznapi" nyomtatót csak abban az esetben válasszon, ha tényleg csak nyomtatni szeretne, és nincs szüksége egyéb kiegészítő eszközökre, azaz multifunkcióra. Ez a kifejezés a többfunkciós nyomtatókra vonatkozik, amelyek általában magukba foglalják a:

    • szkennert,
    • másolási lehetőséget,
    • fax opciót.

    Nem állítjuk, hogy ezeknek a funkcióknak nincs haszna a háztartásban. De ha néhány havonta kell csak másolnia például ünnepi vagy hivatalos dokumentumokat, akkor nem kell mást tennie, mint egy másolóközpontba ellátogatni, vagy a munkahelyén használni a másológépet.

    A többfunkciós nyomtatók drágábbak, mint az önálló nyomtatók, és még készenléti állapotban is több áramot fogyasztanak (lásd a többfunkciós nyomtatók előnyeiről és hátrányairól szóló cikket).

    3) Ha alternatív tonereket használ a nyomtatási költségek csökkentése érdekében

    Sokan drágább nyomtatókat vásárolnak többek között az olcsóbb nyomtatásról elterjedt mítosz miatt. A nyomdai berendezés ára azonban közvetlenül nem függ össze a nyomtatási költségekkel.

    Általánosságban elmondható, hogy a tintasugaras nyomtatóknak alacsonyabbak a beszerzési költségei, de többet kell fizetni egyetlen oldal nyomtatásáért. A boltban pedig többet fizet a lézeres készülékekért, másrészt spórol a nyomtatáson.

    Ezt a fennálló állapotot azonban sértik az úgynevezett alternatív utántöltők. Más szóval, a független gyártóktól (nem a nyomtatógyártótól) származó tintapatronok és tonerek, melyek a módosított gyártási folyamatoknak és az alacsonyabb marketingköltségeknek köszönhetően akár 4-szer olcsóbbak, mint az eredeti festékkazetták.

    Így olcsó nyomtatót vásárolhat otthoni nyomtatáshoz - és jelentősen spórolhat az utántöltő árán is.

    Hasonló cikkek

    uvod 4 perces olvasmány

    Mit jelent a DPI felbontás és hogyan válasszon ez alapján megfelelő nyomtatót?

    A nyomtató kiválasztásakor a vásárlók túlnyomó többsége, akár otthoni, akár az irodai nyomtatóról van szó, az ár, a típus vagy a funkció alapján dönt. Azonban kevesen foglalkoznak olyan dolgokkal, mint a DPI, ami fontos tényező egy nyomtató esetében. Viszonylag egyszerű módon tájékoztat arról, hogy a nyomtató milyen minőségű nyomtatást képes elvégezni, és ennek eredményeként milyen tevékenységre alkalmas. Fogalma sincs, hogy mi az a DPI? Az alábbi cikkben ismertetjük Önnel.

    Teljes cikk »
    8 perces olvasmány

    Otthoni fotónyomtatás A-tól Z-ig

    Már régen elmúltak azok az idők, amikor a világ analóg fényképezőgépekkel fényképezett, és a képek elkészítéséhez speciális fotóközpontokat kellett igénybe venni. A mai világot a digitális fényképezés határozza meg, amely könnyen megtekinthető a fényképezőgép, a táblagép, a mobiltelefon vagy akár a számítógép kijelzőjén, de ami a legfontosabb, otthon is könnyen és gyorsan kinyomtathatók az ezeken elkészült képek. Az otthoni fotónyomtatásnak azonban van néhány alapvető szabálya, amelyeket mindenképpen be kell tartania, ha a minőség miatt aggódik. Nézzük meg tehát, hogyan nyomtassunk otthon fotókat, hogy tényleg minőségi eredményt érjünk el.

    Teljes cikk »