3 ok, amiért ne vegyen otthonra drága nyomtatót

07. 2. 2022

12. Január 2022, 18:36 | Kétségtelenül élvezetes, ha bármikor rendelkezésre áll otthon egy korszerű nyomtatóeszköz. De a valóság az, hogy gyakran elegendő egy olcsóbb nyomtató is. Íme 3 olyan helyzet, amikor egy drága nyomtató otthoni vásárlása nem kifizetődő.

Természetesen a határ a drága és az olcsó nyomtató között nincs egyértelműen meghatározva - ez mindig a készülék paramétereitől és felszereltségétől függ. Tételezzük fel, hogy számunkra az olcsó nyomtató egy olyan eszköz, amelynek ára legfeljebb 70 000 Ft. Milyen helyzetek esetén nem szükséges drágább berendezést választani?

1) Ha csak alkalmanként nyomtat, és nincs szüksége első osztályú minőségre

Gyakorlatilag minden modern nyomtató legalább 600 DPI nyomtatási felbontással rendelkezik. Ez az érték - ahogyan az angol dots per inch elnevezés is sugallja - a nyomtatási pontok számát jelöli egy 1 hüvelyk széles (körülbelül 2,54 cm) vonalon. Egy egyszerű egyenlet érvényes: minél nagyobb a DPI, annál jobb lesz az eredmény. Az átlagos emberi szem azonban csak egy bizonyos mértékig - 30 cm-es távolságból - csak körülbelül 250 DPI-ig érzékeli a növekvő nyomtatási minőséget.

Ez azt jelenti, hogy azon a távolságon, ahonnan általában olvasunk, már nem sokat számít, hogy a szöveg 600 vagy 1 200 DPI felbontásban kerül-e nyomtatásra. Ezért használhat olcsóbb készüléket a hétköznapi dokumentumok nyomtatásához. Melyiket válassza?

  • Fekete-fehér lézernyomtató - HP Laser 107A,
  • Színes tintasugaras nyomtató - HP Officejet Pro 6230 ePrint.

Természetesen vannak olyan helyzetek is, amikor a nagyobb felbontás kifizetődik. Ilyen például a fényképek otthoni nyomtatása vagy a minőségi grafika, ahol minden részlet számít.

2) Ha csak a nyomtatási funkcióra van szüksége

Egy "hétköznapi" nyomtatót csak abban az esetben válasszon, ha tényleg csak nyomtatni szeretne, és nincs szüksége egyéb kiegészítő eszközökre, azaz multifunkcióra. Ez a kifejezés a többfunkciós nyomtatókra vonatkozik, amelyek általában magukba foglalják a:

  • szkennert,
  • másolási lehetőséget,
  • fax opciót.

Nem állítjuk, hogy ezeknek a funkcióknak nincs haszna a háztartásban. De ha néhány havonta kell csak másolnia például ünnepi vagy hivatalos dokumentumokat, akkor nem kell mást tennie, mint egy másolóközpontba ellátogatni, vagy a munkahelyén használni a másológépet.

A többfunkciós nyomtatók drágábbak, mint az önálló nyomtatók, és még készenléti állapotban is több áramot fogyasztanak (lásd a többfunkciós nyomtatók előnyeiről és hátrányairól szóló cikket).

3) Ha alternatív tonereket használ a nyomtatási költségek csökkentése érdekében

Sokan drágább nyomtatókat vásárolnak többek között az olcsóbb nyomtatásról elterjedt mítosz miatt. A nyomdai berendezés ára azonban közvetlenül nem függ össze a nyomtatási költségekkel.

Általánosságban elmondható, hogy a tintasugaras nyomtatóknak alacsonyabbak a beszerzési költségei, de többet kell fizetni egyetlen oldal nyomtatásáért. A boltban pedig többet fizet a lézeres készülékekért, másrészt spórol a nyomtatáson.

Ezt a fennálló állapotot azonban sértik az úgynevezett alternatív utántöltők. Más szóval, a független gyártóktól (nem a nyomtatógyártótól) származó tintapatronok és tonerek, melyek a módosított gyártási folyamatoknak és az alacsonyabb marketingköltségeknek köszönhetően akár 4-szer olcsóbbak, mint az eredeti festékkazetták.

Így olcsó nyomtatót vásárolhat otthoni nyomtatáshoz - és jelentősen spórolhat az utántöltő árán is.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

uvod

Mit jelent a DPI felbontás és hogyan válasszon ez alapján megfelelő nyomtatót?

A nyomtató kiválasztásakor a vásárlók túlnyomó többsége, akár otthoni, akár az irodai nyomtatóról van szó, az ár, a típus vagy a funkció...

20. 2. 2020  Teljes cikk »

Otthoni fotónyomtatás A-tól Z-ig

Már régen elmúltak azok az idők, amikor a világ analóg fényképezőgépekkel fényképezett, és a képek elkészítéséhez speciális fotóközpontokat...

25. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap