5 tipp a megfelelő irodai szék kiválasztásához

09. 4. 2021

9. Április 2021, 10:00 | Az ülő munkák egyre szélesebb körben elterjedtek. Ha napi 8 órában (évente csaknem 2000 órában) ül az irodában, akkor egy irodai szék nélkülözhetetlen. A rossz ülésnek ugyanis pusztító hatása van az emberi testre. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy hogyan válasszon olyan széket, amely az egészségét szolgálja - nem pedig ellene dolgozik.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Jelentős különbségek vannak az irodai forgószékek és karosszékek között a piacon, sőt a legolcsóbb terméknek is minőségi tanúsítvánnyal kellene rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy a termék megfelel a szabványok által meghatározott minimális ergonómiai jellemzőknek.

A választás során tartson be egy egyszerű szabályt: minél több órát ül a széken, annál jobb minőségű legyen. Ellenkező esetben krónikus hátfájás, fejfájás vagy akár a gerinc és az csigolyaközi porckorongok maradandó károsodása is felléphet. Mire figyeljen a választás során?

1) Karosszék vagy forgószék?

Először is tudatosítsa, hogy hány órát ül egy nap. Ezután dönthet arról, hogy forgószéket választ, vagy inkább karosszéket szeretne.

Az irodai karosszékek vagy tárgyalószékek nehezebbek. A székek funkciója mindenekelőtt reprezentatív - gyakran kárpitozott, légmentesen záródó felülettel rendelkeznek, ami különösen nyáron jelent problémát. Az ergonómiájuk sem ideális, ezért a tárgyalószékek nem alkalmasak hosszú ülésekre (napi 2 órán felül).

A forgószékek kisebbek és sokkal rugalmasabbak (különösen az aszinkron mechanika révén működők- lásd alább). A széket a különböző tartozékok segítségével teljes mértékben a testéhez igazíthatja. Minőségi szék abban az esetben is fontos, ha már hát vagy mozgásszervi problémákkal küzd - segítségével megakadályozhatja a fennálló egészségügyi problémák elmélyülését.

2) Teherbírás

Széket a testsúlyának megfelelően válasszon. A sztenderd irodai székek teherbírása legfeljebb 120 kg, de vannak olyan termékek is a piacon, amelyek akár 150 kg-ot is elbírnak. Ezek a robusztusabb székek általában túlméretezett egyedi elemekkel is rendelkeznek, így magas emberek számára is alkalmasak lehetnek (lásd alább).

istock-1148496197.jpg

3) A mechanika típusa

Az elmúlt években két típusú mechanika terjedt el - az aszinkron és szinkron mechanikák.

Szinkron mechanizmus esetén a szék ülőlapja és hátlapja egymáshoz rögzített. Dőléskor az egész szék hátra mozdul, és lemásolja a test helyzetét, vagy akár a szék rögzíthető egy bizonyos helyzetben. Magasabb minőséget képviselő termékeknél egy csavarral beállíthatja az ún ellensúlyt is, vagyis az az erő, amely a háta ellen hat.

A szinkron mechanizmus lehetővé teszi az ergonomikus ülést, de nem rendelkezik testreszabási lehetőségekkel. Nem lehetséges rajta pl. beállítani a háttámla magasságát vagy az ülőlap mélységét (lásd alább).

Az aszinkron mechanika révén a szék ülőlapjának, hátlapjának a dőlésszöge és a szék magassága is külön-külön, egymással nem szinkronizált módon beállítható három kar segítségével. Ezáltal testreszabhatja a széket (ez a típusú mechanika egyes székeken gyakorlatilag nem kivitelezhető).

Állva dolgozni?
Irodai munka közben nem kell folyamatosan ülnie. Manapság egyre népszerűbbek azok az állítható magasságú asztalok, amelyek lehetővé teszik akár a munkahelyen való állást is. Olvassa el cikkünket az álló munka előnyeiről.

4) Az egyes részek állíthatósága

Amint fentebb tárgyaltuk, tanácsos az egyes részeket pontosan magunkra szabni. Ideális, ha először a boltban próbálja ki a széket. Megtudhatja, hogy a termék valóban megfelel-e Önnek, és megpróbálhatja beállítani is azt. Milyen részekből áll?

Ülőlap - ülésre tervezett elem. Olyan széket válasszon, amelybe szélességében kényelmesen elfér.

Az aszinkron székek esetében az ülést előre és hátra lehet mozgatni, általában ± 5 cm-re a tengelytől. Állítsa be az ülést úgy, hogy néhány centiméter szabad hely maradjon az ülés vége és a térd között; ugyanakkor a vállát a háttámlára kell támasztania.

Lehetőség van az ülés magasságának beállítására is egy kar segítségével. Az ülésnek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a lába derékszögben álljon a térdével.

Háttámla - a hát támasztására szolgáló elem. Másolnia kell a hát vonalát, és kényelmes ülést kell biztosítania. Egyes termékeknél a magassága is állítható. A klasszikus székek háttámláját a talajtól 67 cm-re hosszabbíthatja meg (a háttámla alsó szélétől mérve); ha 190 cm-nél magasabb, keressen nagyobb hatótávolsággal rendelkező háttámlát.

Deréktámasz - csökkenti a csípőre nehezedő nyomást. Lehet:

  • állítható - tengelyirányú mechanizmus mentén mozog,
  • felfújható - gumilégballon segítségével fújható fel.

Fejtámla - általában beállítható a magassága, megelőzi a nyaki gerinc túlterhelését; nem minden szék rendelkezik ezzel az elemmel.

Karfák - a könyök megtámasztására szolgáló elem. Úgy kell beállítani őket, hogy ne támassza rajtuk a csuklóját. A szék típusától függően a kartámaszok mindhárom irányban állíthatók (3D karfák), sőt némelyik dönthető is (4D kartámasz).

Hogyan üljünk helyesen? Az állítható irodai szék nem sokat segít, ha nem tudjuk, hogyan kell megfelelően használni. A következő cikkből megtudhatja, hogyan kell helyesen ülni a számítógép előtt. Hasznosnak találhatja továbbá az irodai gyakorlatokat felsorakoztató cikkünket, mely segítségével megszabadulhat a hát- és fejfájástól.

5) A szék anyaga

Fontos szempont az anyag is, amellyel a szék beborításra került. Előnyeiket és hátrányaikat az alábbi táblázat foglalja össze - de mindig olyan anyagot válasszon, amely Önnek kényelmes.

Anyag

Előnyök

Hátrányok

Bőr/műbőr

reprezentatív, könnyen tisztítható, viszonylag kopásálló

nem légáteresztő, drágább, mint a többi anyag, hosszabb ülésre nem alkalmas

Textil

légáteresztő anyag, télen felhalmozódik a

bonyolultabb karbantartás szennyeződés esetén, tisztítás után több órán keresztül nem lehet használni a széket

Memóriahabos

emlékszik a test alakjára (ideális az ergonomikus üléshez)

nehezebb tisztítás, alacsony légáteresztő képesség

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Állandó irodai munka: 7 előny, amit ez hoz

Az informatikai technológia fejlődésével lassan el tudunk mozdulni a gyártásban lévő gépekkel történő munkavégzéstől a számítógépek felé....

6. 7. 2020  Teljes cikk »

A számítógép mögötti egészséges ülés nem művészet

A digitális kor irodai gépek sorává változtatott minket, akik a képernyőről nem is veszik le a tekintetüket. Az irodai szék biztosan...

26. 3. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap