7 tipp az óvodások otthoni szórakoztatására (a szünet alatt is)

01. 8. 2022

1. Augusztus 2022, 10:00 | A közelmúltban tomboló koronavírus-járvány sokunknak megmutatta, hogy nem könnyű lefoglalni a gyerekeket, ha nem tudnak kimenni a szabadba. Különösen nehéz ez az óvodás korú gyermekek számára, akik kicsit gyakrabban igénylik figyelmünket, mint az iskoláskorú gyermekek. Ezért adunk néhány tippet az óvodások otthoni szórakoztatásához.

Hétvége, ünnepnap, esetleg szünet, kint esik az eső, és csak egy kérdés motoszkál a fejében: mit csináljon otthon a gyerekekkel? Milyen játékokat játszanak, mit készítsenek, mit tanuljanak, hogy gyermekei ne unatkozzanak? Ha vannak otthon óvodások, íme 7 tipp, amellyel órákon át szórakoztathatja őket.

1. Kifestőkönyvek - olyan klasszikusok, amelyek még az internet korában is szórakoztatóak

Amikor nem tud kimenni, nem csak a leendő művészeket szórakoztathatja kedvenc kifestőivel, de a szabadidőt is változatosabbá teheti. Töltsön le egy képet az internetről - a bonyolultsága a kis Picasso korához igazítható - és egyszerűen nyomtassa ki.

Ezen a címen ingyenesen letölthető több ábra, továbbá rengeteg egyéb (mesefigurás, autós stb.) motívum letölthető például a crayola.com honlapról.

És ha már keresgél, válasszon stresszoldó színezőket magának is. Azok szintén jól jöhetnek...

holka-malovani-nahled2.jpg

És mit tegyünk, ha a kicsik nem érdeklődnek a kifestők iránt? Inspirálja őket kedvenc mese karakterével, vagy fessen Ön is a gyermekével.

Nyomtatható kifestő könyvek
Készítettünk néhány kifestőt a gyermekek számára. Töltse le a PDF fájlt a következő linkre kattintva, melyen több mint 70 gyermekmotívumot talál. Az alábbi linken pedig közel 50 haladó motívum érhető el az idősebb gyermekek és felnőttek számára. Csak nyomtassa ki őket.

2. A meseolvasásnak megvan a maga varázsa

Lehet, hogy nincs elég ideje a meseolvasásra a mindennapi élete során. Itt a tökéletes alkalom, hogy gyermekeivel együtt elmerüljön a mesekönyvekben. Ezeknek a történeteknek az olvasása megerősíti az Ön és gyermeke közötti köteléket, fejleszti a nyelvet és a szókincset, általános perspektívát ad és sok más pozitív hatással lehet a gyermekek pszichéjének fejlődésére.

De gyakran egyszerűen nem lehet beleilleszteni az olvasást egy megerőltető napirendbe – különösen, ha az otthoni munkát is el kell végezni. Ilyen esetekben a hangoskönyvek nagyszerű megoldást jelentenek.

Hatalmas mennyiségű ingyenes gyermek hangoskönyvet találhat online, a Youtube-on is elérhető sok közülük vagy online könyvesboltokban több száz fizetős hangoskönyv közül szintén választhat.

3. Ami a YouTube-ot illeti, akkor YouTube Kids!

Lehet, hogy pont azért olvassa ezt a cikket, hogy ne kelljen táblagépet vagy okostelefont adni a gyermekük kezébe, vagy videókat játszani le nekik a YouTube-on. De nyilvánvaló, hogy néha pihenésre is szükség van, vagy éppen ellenkezőleg, időt kell szánni a házimunkára vagy az ebéd elkészítésére.

A kisgyermekek számára kifogásolható vagy más módon nem helyénvaló tartalmak elkerülése érdekében a kifejezetten a kicsiknek tervezett YouTube – YouTube Kids – segít. Ez az okoseszközökhöz készült önálló alkalmazás (letölthető a Google Playről és az App Store-ból) segít megvédeni a gyerekeket a nem megfelelő tartalmaktól, és fejlett vezérlési lehetőségeket biztosít a szülőknek.

Külön profilokat hozhat létre gyermekeinek, korlátozhatja az alkalmazásban töltött időt, vagy előzetesen jóváhagyhatja, hogy mely csatornákat nézhetik gyermekei.

4. Festés kövekre

Lehet, hogy van otthon néhány köve a kirándulásról, vagy hozhat néhány szép követ a következő természetjárásából. A kőre festés pihentető tevékenység, amelynek során a finommotoros készségeket lehet gyakorolni a gyerekekkel, és fejlesztheti a fantáziájukat. A kövek különféle formái közvetlenül ösztönzik a képzeletet és serkentik a kreativitást.

malovani-kaminku-nahled2.jpg

A kövekre festés kreatív szórakozás, eredeti dekorációk készülhetnek minden színben.

A kavicsok mellett akrilfestékekre, lakkokra és kisebb ecsetekre lesz szüksége. Minél simábbak a kövek, annál jobb lesz a festék rajtuk. A festett kövek ezután díszíthetik kertjüket, virágcserepeket az erkélyen, vagy belső dekorációként is szolgálhatnak.

Tippünk: A színes kövek boldoggá tesznek és segítenek
Festett köveket küldhet a világnak is. Sétáljon egyet a gyerekekkel, helyezze a köveket a járda szélére, és rejtse el őket különleges helyeken. A járókelőknek mosolyt varázsolhat az arcára, és a legsikeresebb darabok pedig akár hosszabb ideig is boldoggá tehetnek valakit, amikor hazaviszik őket.

5. Memóriajáték saját motívummal

A Pexeso (magyarul: memóriajáték) egy cseh találmány, amely több mint ötven évvel ezelőtt látott napvilágot. A mai napig nagyon népszerű, egyszerű játék, képpárokkal. Nehéz olyan szórakoztatóbb tevékenységet kitalálni, amely segít emlékezete edzésében és egészséges versenyre tanítja a gyerekeket, valamint elfogadásra tanítja esetleges vereség esetén.

A választott témától függően a gyerekekkel közvetlenül a játék során is megismertetheti az állatokat, növényeket (egyébként a Montessori kártyák is hasonló elven működnek), esetleg fontos történelmi személyiségeket. A memóriajáték kiválóan alkalmas idegen nyelvű szókincs elsajátítására is.

A siker kulcsa az érdekes motívum kiválasztása. Könnyedén kinyomtathatja a memóriakártyát színes tintasugaras nyomtatóval, amennyiben van fotópapírja. Több száz memóriatéma tölthető le és nyomtatható ki a pexeso.net webhelyről.

6. Játékok 3D nyomtatása

Az egyik legbonyolultabb ötlet, ha saját játékfigurákat nyomtat. Ehhez természetesen minőségű 3D nyomtatóra és műanyag filamentekre van szükség, amelyekből kinyomtatja a választott tárgyat.

A figurák nyomtatására szolgáló 3D modellek (sakk, dáma és több tucat társasjátékhoz), sőt néhány játékfelületet is találhatunk főleg külföldi weboldalakon, pl.

  • game pieces a com oldalon,
  • com (átfogó cikk, sok hivatkozással különböző modellekre),
  • game pieces a com oldalon.

istock-854379264.jpg

Hogyan válasszuk ki a megfelelő filamenteket?
A megfelelő műanyag szálak kiválasztása elsősorban a nyomtatott tárgy rendeltetésétől függ. A figurák és építőelemek nyomtatásánál elengedhetetlen a szilárdság és a mechanikai ellenállás. Ezért azt javasoljuk, hogy nyúljon ABS nyomtatószálak után.
A hogyan válasszunk megfelelő nyomtatószálakat a 3D nyomtatóhoz szóló cikkben részletes információkat talál.

7. Építsen akadálypályát vagy tornázzon

A gyerekek szó szerint a fején ugrálnak otthon? Mozgáshiány esetén csak egy kis gyorsítóra van szükség édesség formájában, és azonnal kész a kis hiperaktív ördög. Építsen neki egy akadálypályát otthon. Használjon biztonságos bútorokat, matracokat, szigetelőszalaggal jelölheti meg az útvonalat, és hagyja, hogy a kis örökmozgó kiengedje a felesleges energiáját.

maminka-cviceni-s-ditetem-nahled2.jpg

Vonja be gyermekeit az otthoni edzésbe. Meglátja mennyire fognak örülni.

Egy kis testmozgás néhány otthon töltött nap után bizonyára Önnek is jót tesz. Vonja be gyermekeit is a gyakorlatokba. Kérje meg őket, hogy ismételjék meg az egyes gyakorlatokat Ön után, vagy használja gyermekét súlyként, és vegye őket a hátára a fekvőtámasz közben. Legközelebb talán nem kell ráerőltetni magát az otthoni edzésre, mivel az izgatott gyermeke könnyen ráveszi Önt.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

3D toll: Útmutató kezdőknek

Próbált már háromdimenziós tárgyakat rajzolni? 3D tollak segítségével ez nem probléma. Ismerje meg, hogyan működnek a 3D tollak, hogyan...

2. 8. 2022  Teljes cikk »

Hogyan válasszuk ki a megfelelő filamenteket a 3D nyomtatóhoz?

Ahogy a hagyományos nyomtatóknak szükségük van tintapatronokra, a 3D nyomtatóknak is szükségük van műanyag szálakra, amelyekből különböző...

27. 8. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap