Toner, festékkazetta, optikai henger…vagyis amikor világos, melyik nyomtatót választja

28. 3. 2019

28. Március 2019, 12:00 | A modern nyomtatók működése különböző technológiákon alapul. Némelyik megbízható, a másik már kevésbé. Némelyik fenntartása egy vagyonba kerül, míg egy másfajta használatával egy csomó pénzt megtakaríthat. Ami azonban a legfontosabb: egyik nyomtató vagy fénymásoló se képes utántöltő nélkül működni. Abban a pillanatban, amikor elfogy a festék, és ki kell cserélni, tudnia kell, mit is kell venni. Tintát vagy festékpatront? Mi a különbség a kettő között? Ismeri a toner és festékkazetta kifejezéseket, ám azt is tudja, mi a különbség közöttük? Mond valamit önnek az optikai henger kifejezés? Ha nem, itt az ideje ezen változtatni.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Utántöltő

Az utántöltő megnevezés alatt a következőket értjük:

a) magát a tonerport, amely a statikus elektromosságnak köszönhetően a folyadékhoz hasonló tulajdonságokra tesz szert,

b) nyomtató kazetta nélküli tintát, tehát az alapanyagot csomagolás nélkül, ami lehet toner vagy festékkazetta. A tinta hátránya a beszáradásra való hajlam, valamint nedves környezetben a festék szétfolyása.

Tonerkazetta lézernyomtatók számára

Ugyanígy használatos a tonertároló vagy röviden a toner kifejezés is. Műszaki szempontból a nyomtató kazetta ezen cserélhető típusa több alkatrészből áll. Ez a toner teste, az ecset, a pecsét, a csip és további alkatrészek.

A toner töltetét finom, száraz, színes por képzi, amely 5-30 mikron nagyságú részecskékből áll. Hogy még nagyobb legyen a zűrzavar, ezt is szokták tonernek hívni. : ) A múltban ennek gyártásához szenet használtak színező vagy pigment adalékokkal, manapság leggyakrabban szintetikus polimereket, magnetizált fémoxidokat, polipropilén viaszt és hasonlókat használnak. A tonerpor összetétele, amit a gyártók piacra dobnak, eltérő, és nemcsak a nyomtató márkájától függ. A tonerpor összetétele eltérő lehet egy gyártó által kínált különböző modellű nyomtatók esetében is. A színkeverés és annak különböző kombinációja a lézernyomtatóknál leggyakrabban az ún. CMYK nyomtató modellből ered, melyet négy alapvető szín alkot:

C = cyan (azúr),

M = magenta (lila),

Y = yellow (sárga)

K = blacK, ill. key plate (fekete).

Ezekből a színekből tevődik aztán össze az optikai hengeren létrejövő árnyalat, és jön létre a végső kép a papíron.

rozdiel-1-nahled2.jpg

Optikai henger (nyomtatóhenger, fényhenger)

Az optikai henger felülete fényérzékeny réteggel kezelt. A hengerre felvivődik a por, ami rányomódik a papírra. Hogy fenn is maradjon a papíron, rögzíteni kell; ez és nyomás hatására jön létre. A tonerpor, ami az optikai hengerre kerül, a toner kazettában helyezkedik el.

Az optikai hengerek élettartama is véges, és időnként cserélni kell őket. A megfelelő időpontot a laikus felhasználó is könnyedén érzékeli, erre a tényre a manapság elérhető nyomtatók modelljeinek nagy része saját maga hívja fel a figyelmet.

rozdiel-2-nahled2.jpg

A lézernyomtatón kívül a LED nyomtatók vagy fénymásolók is tonereket használnak. A nyomtatás működésének alapelve az, hogy a tonerpor az elektromos mezőnek és a lézersugárnak köszönhetően rögzül először az optikai hengeren, majd a papíron. A papírra való felvitel nagy nyomás és magas hőmérséklet mellett történik, ami körülbelül 120-180 °C.

A nyomtatóhoz a készülék gyártójától eredeti vagy kompatibilis toner is vásárolható. Ez utóbbit más társaság gyártja, de különösebb probléma nélkül használható az adott készülékben. A nyomtatás minősége majdnem azonos, nem áll fenn a készülék károsodása.

A toner a festékkazettával szemben a felhasználó számára hosszabb élettartamot kínál. A lézersugaras nyomtató és a kazetták beszerzési ára általában magasabb. A velük történő nyomtatás viszont hosszú távon olcsóbbnak bizonyul annak köszönhetően, hogy egy tonerkazetta több oldalt nyomtat ki, mint egy tintát tartalmazó festékkazetta. A tonerkazettákat leggyakrabban irodai nyomtatásra használják.

Cartridge vagy festékkazeta (Ink Cartridge)

Ezzel a megnevezéssel illetik a tinta tartalmú nyomtatópatronokat, beleértve a fúvókákkal ellátott nyomtatófejeket és a szükséges elektrotechnikát is. Néhány kazetta csipet is tartalmaz, ennek segítségével kommunikál a festékkazetta és a nyomtató, fénymásoló vagy a multifunkciós berendezés. Ha a csip alacsony tintaszintet érzékel, ezt az információt továbbítja a nyomtató vagy egyéb periférikus kilépő egység számára, ami ezt optikai jelként továbbítja a felhasználó számára. A festékkazettát tehát (ki gondolta volna?!) tintasugaras nyomtatókba használják.

A nyomtatáshoz ebben az esetben is a CMYK nyomtatási modell használják, ami lehetővé teszi a kívánt színárnyalat kikeverését. A cartridge-t később fel lehet újítani úgy, hogy vagy az egészet kicseréli (eredetire, esetleg egy más gyártótól származó alternatívára), esetleg tintával feltölti egy töltő készlet (Refill kit) segítségével, ami tartalmazza a szükséges színeket és eszközöket. A tintapatron utántöltésével több cég is foglalkozik.

A gyakorlatban a nyomtatás úgy működik, hogy a mikroszkopikus méretű tinta cseppeket (35 pl) a nagy nyomás alatt lévő nyomtatófej lövi ki. Nagy sebesség és a fúvókák segítségével ezek a cseppek a papírra kerülnek. Manapság a tinta felvitelére háromféle technológia használatos: termikus, piezoelektromos és viaszos nyomtatás.

A cartridge gyártása az alapján történik, hogy fekete vagy színes tintára van-e szükség, illetve az űrtartalma és a kapacitása határozza meg a gyártási folyamatot. A festékkazetta űrtartalma elérheti akár a 70 ml-t is. A kapacitás kifejezés pedig egész egyszerűen azt jelenti, hogy hány oldalt lehet egy patronnal nyomtatni. Rendszerint oldalak százairól vagy ezreiről beszélhetünk, ezért a tintasugaras nyomtatók leginkább a háztartásokban használatosak.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Eredeti vs. kompatibilis toner vagy találj 5 különbséget

Ezt a kérdést közülünk talán mindenki felteszi. Mi a jobb: a drága eredeti, vagy az olcsóbb másolat? Minőségi ruha, csúcs teljesítményű...

25. 3. 2019  Teljes cikk »

Toner vs. tintapatron: miben különböznek egymástól és hogyan válasszuk ki a megfelelő utántöltőt?

Akár szórványosan, akár rendszeresen nyomtat, nem kerülheti el a nyomtató utántöltését. De tudja, hogy mi a különbség a tonerek és a...

18. 5. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap