Hogyan csatlakoztassunk nyomtatót a számítógéphez és nyomtassunk 5 perc leforgása alatt

02. 8. 2022

2. Augusztus 2022, 10:00 | Ahhoz, hogy egy új nyomtatóról nyomtatni tudjon, először megfelelően kell csatlakoztatni azt a számítógépéhez. Ez magába foglalja többek között az illesztőprogramok telepítését és a patronok behelyezését. Olvassa el, hogy mit kell tennie.

1. lépés: Csatlakoztassa a nyomtatót a számítógéphez

Kicsomagolás után csatlakoztassa a nyomtatót az elektromos hálózathoz és a számítógépéhez. Használhat hálózati kábelt vagy vezeték nélküli kapcsolatot (Wi-Fi hálózaton vagy Bluetooth-on keresztül).

Hova kell elhelyezni a nyomtatót?
Tudta, hogy a nyomtató élettartama lerövidül, ha napfényre helyezik? Olvassa el a Nyári forróság: Mit tegyünk, hogy készülékek ne forrósodjanak fel? című cikkünket a helyes elhelyezésére vonatkozó tanácsainkért. 

A csatlakozási lehetőségekről az e-shop termékleírásában és természetesen a nyomtató kézikönyvében találhat információkat. Az alábbi táblázat összefoglalja a nyomtató és a számítógép közötti csatlakozás egyes típusait: 

csatlakozás típusa

szükséges tartozékok

előnyök

hátrányok

vezetékes csatlakozás a számítógéphez

kábel USB-A és USB 2.0 csatlakozókkal

a legegyszerűbb csatlakozási mód, gyors telepítés

nem teszi lehetővé a nyomtató megjelenítését, pl. vállalati hálózatban; a nyomtató hatótávolságát a kábel korlátozza

vezetékes csatlakozás hálózati eszközökkel (router, switch)

hálózati eszközök (router, switch), kábel RJ-45 csatlakozókkal

lehetővé teszi nyomtató vállalati hálózaton történő használatát

összetettebb beállítások

Wi-Fi kapcsolat hálózati eszközön keresztül

hálózati eszközök (router, switch)

egyszerű telepítés illesztőprogramokon keresztül, nagy nyomtató hatótávolság; lehetővé teszi nyomtató vállalati hálózaton történő használatát

összetettebb beállítások

Direct Wi-Fi

Nem szükséges

gyors csatlakozás és nyomtatás lehetősége

nem teszi lehetővé nyomtató vállalati hálózaton történő használatát; a számítógép nem csatlakozhat egyidejűleg Wi-Fi hálózathoz

Bluetooth

Nem szükséges

gyors csatlakozás és nyomtatás lehetősége; számítógép egyidejűleg csatlakoztatható Wi-Fi-hez

nem teszi lehetővé nyomtató vállalati hálózaton történő használatát; lassabb nyomtatási feladatátvitel

Közvetlen csatlakozás vezetéken keresztül

A nyomtató és a számítógép közötti fix kapcsolat a legegyszerűbb csatlakozási mód, de csak ott használható, ahol a kábel eléri a számítógépet. A vezeték általában nem része a csomagnak; a legtöbb gyártó azt feltételezi, hogy vezeték nélkül csatlakoztatja a nyomtatót a számítógépéhez.

A számítógéphez való közvetlen csatlakoztatáshoz két különböző csatlakozóval rendelkező adatkábel használható: USB-B vég a nyomtatóhoz és USB 2.0 vég (más néven USB-A) a számítógéphez (lásd az alábbi képet). Közvetlen kapcsolat után gyakorlatilag azonnal nyomtathat, csak az illesztőprogram telepítésének folyamatát kell követnie (lásd 2. lépés).

2-nahled2.jpg

Vezetékes csatlakozás a hálózathoz

Összetettebb lehetőség a nyomtató csatlakoztatása hálózati elemhez, például útválasztóhoz (routerhez) vagy kapcsolóhoz (switch). A nyomtatóeszköz a hálózat fix részévé válik, és bármilyen számítógépről lehet majd nyomtatni róla. Ezt a megoldást gyakran használják több nyomtatóval rendelkező cégeknél.

A hálózati csatlakozáshoz Ethernet-kábel szükséges RJ-45 csatlakozókkal:

3-nahled2.jpg

Ezután az így csatlakoztatott nyomtatón nyomtathat a csatlakoztatott eszközökről:

 • közvetlenül Ethernet kábelen keresztül,
 • Wi-Fi-n (a router ebben az esetben a fent említett Ethernet-kábellel csatlakozik a nyomtatóhoz).

Vezeték nélküli kapcsolat Wi-Fi hálózaton keresztül

A nyomtató számítógéphez vagy laptophoz való csatlakoztatásához ma már alapkivitelben otthoni vagy üzleti Wi-Fi-hálózatot használnak. Ehhez a kapcsolathoz szüksége van:

 • routerhez csatlakoztatott számítógépre (a jel azon keresztül megy a nyomtatóhoz és vissza),
 • telepített illesztőprogramokra (lásd a következő lépést ebben a kézikönyvben),
 • a nyomtató be legyen kapcsolva.

A vezeték nélküli kapcsolathoz nincs általános útmutató, minden nyomtatóhoz sajátos eljárásrend tartozik. De leggyakrabban a nyomtatóeszköz vezeték nélkül az alábbiak szerint csatlakozik:

 1. indítsa el a telepítő varázslót a számítógépén,
 2. csatlakoztassa a nyomtatót a Wi-Fi hálózathoz az eszközpanelen található jelszó megadásával (ha a panelen nincs ilyen, ugorjon a következő pontra),
 3. válassza ki a nyomtatót a listából (és szükség esetén adja meg a Wi-Fi hálózat jelszavát) - a varázsló automatikusan befejezi a csatlakozást.

Egyes eszközök az első bekapcsoláskor elindítják az úgynevezett beállítási módot (angolul: setup mód) a vezeték nélküli kapcsolathoz. Egyes nyomtatóknál ezt a módot a vezeték nélküli kapcsolat gombjának lenyomva tartásával indíthatja el – általában az alábbi szimbólumok egyikével van jelölve:

4-nahled2.png

A beállítási folyamat többi része a fent leírtak alapján történik.

Az alábbi videó azt mutatja be, hogy miként csatlakoztathat HP nyomtatót Wi-Fi hálózathoz:

Vezeték nélküli kapcsolat: Direct Wi-Fi és Bluetooth

A nyomtató és a számítógép közvetlen csatlakoztatása Direct Wi-Fi technológiával a legegyszerűbb. Lehetővé teszi a számítógép vezeték nélküli csatlakoztatását egy nyomtatóeszközhöz. Nincs általános eljárás – gyártónként és modellenként eltérő.

A Direct Wi-Fi-n keresztüli csatlakozás egyszerű, és néhány perc alatt elvégezhető. Csak kövesse az útmutatót. Illusztrációként mellékeljük a Direct Wi-Fi elindításának eljárását HP nyomtatók esetében:

Nyomtasson fotókat közvetlenül a telefonjáról
A Direct Wi-Fi-n keresztüli csatlakozás lehetősége többek között azt jelenti, hogy könnyedén csatlakoztathatja a nyomtatót okostelefonjához. A mobiltelefonról történő nyomtatásról és az iPhone-ról történő nyomtatási alkalmazásokról szóló cikkekben megtudhatja, hogyan.)

A Bluetooth-on keresztüli csatlakozás gyakorlatilag ugyanaz, mint a Direct Wi-Fi-nél. Előnye, hogy egyidejűleg Wi-Fi-n keresztül csatlakozhatunk az internethez, és így például a felhőből nyomtathatunk. Másrészt hátránya az alacsonyabb átviteli sebesség, így tovább tart egy nyomtatási feladat feldolgozása.

2. lépés: Telepítse a nyomtató-illesztőprogramokat

A nyomtató működtetésének fontos lépése az illesztőprogramok (driver-ek) telepítése. Ez a kifejezés olyan alkalmazásra vonatkozik, amely biztosítja a kommunikációt a nyomtató és a számítógép között. Gondoskodik a nyomtatási feladat feldolgozásáról és ezen keresztül beállíthatja a csatlakoztatott nyomtatóeszközöket is.

Az illesztőprogramok általában tartalmaznak egy varázslót a nyomtató csatlakoztatásához, amelynek köszönhetően könnyen elvégezheti a kezdeti beállítást. A számítógép operációs rendszere gyakran automatikusan felismeri az újonnan csatlakoztatott nyomtatót, megkeresi a gyártó illesztőprogramjait, és letölti azokat.

Ha a rendszer a csatlakoztatás után nem válaszol a nyomtatóra, lehetséges, hogy az automatikus felismerés funkció blokkolva van. A csatlakoztatott eszközök felismerésének bekapcsolásához (Windows 10 és 11 operációs rendszerben) kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Kattintson a Start menüre vagy a nyomja meg a Windows logó billentyűt a billentyűzeten.
 2. Írja be a "nyomtatók és szkennerek" szót a keresőmezőbe (csak írja be az első néhány betűt, és a sávnak fel kell mutatnia a megfelelő mappát). Alternatív megoldásként kattintson a "beállítások" elemre (a fogaskerék szimbólum), majd az "eszközök" ikonra, végül a bal oldalsávon a "nyomtatók és szkennerek" elemre.
 3. A felső középső részen kattintson a "nyomtató vagy lapolvasó hozzáadása" gombra – elindul a csatlakoztatott eszközök keresése.

De ha a rendszer a nyomtatóeszköz felismerése után sem ajánlja fel a megfelelő illesztőprogramot, akkor azt Önnek kell megtalálnia.

Hol taláhatók az illesztőprogramok? Bár egyes gyártók továbbra is küldenek illesztőprogramokkal és támogató szoftverekkel (például kollázsok készítéséhez) ellátott CD-t a nyomtatóval együtt, azt javasoljuk, hogy az illesztőprogramok legújabb verzióját a gyártó hivatalos webhelyéről töltse le:

Az illesztőprogram telepítését a letöltött program aktiválásával indítja el. A már telepített illesztőprogramok ezután gondoskodnak a folyamatos frissítésről.

   

  3. lépés: Helyezze be a patronokat

  Bizonyos nyomtatóeszközök (különösen a tartályrendszerrel rendelkező nyomtatók) már patronokkal vannak ellátva, más eszközök tonerek vagy tintapatronok vásárlását igénylik.

  Csak akkor helyezzen be nyomtatópatronokat, ha a nyomtató erre kéri. Ügyeljen arra, hogy ne helyezze be őket a nyomtatóba, az első bekapcsolás előtt.

  Nem bonyolult. Vegye ki a tonert vagy a tintapatront a csomagolásából, és győződjön meg arról, hogy a festék csomagolása nem sérült meg - ha por szivárog belőle vagy festékkel szennyeződött, azonnal reklamáljon, és semmiképpen ne helyezze be a nyomtatóba.

  A védőelemek eltávolítása előtt készítse elő a festéket a nyomtatáshoz: óvatosan rázza meg a tonert, amelyet vízszintesen tartva (olyan helyzetben, ahogy a nyomtatóba behelyezi őket), mozgassa egyik oldalról a másikra, hogy a tonerben lévő por egyenletesen szétszóródjon.

  5-nahled2.jpg

  Távolítsa el a védőelemeket (chip védő, védőfólia stb.) a patronról. Ne érintse meg a chip szabadon lévő érintkezőit és a nyomathordozó kimeneteit.

  Nyissa ki a nyomtatót, és helyezze be a patront a készülék belsejéből érkező nyílásba (a részletes eljárás nyomtatónként eltérő - kövesse az eszköz útmutatóját). Részletesebb információkat a tonercseréről szóló cikkünkben talál (hasonló eljárás vonatkozik a tintapatronokra is). Most már semmi sem akadályozza meg a nyomtatást.

  Legyen az elsők között!
  Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

  Hasonló cikkek

  Nyári forróság: Mit tegyünk, hogy a készülékek ne forrósodjanak fel?

  A nyári forróság eléggé leterhelő időszak, amely nemcsak az embereket viseli meg, hanem a műszaki cikkeknek is. A legtöbb készülék, amelyet...

  7. 8. 2019  Teljes cikk »

  Hogyan nyomtasson mobiltelefonról: Útmutató kezdőnek

  Az okostelefonok beépített kamerái majdnem felváltották a kompakt fényképezőgépeket. A belső memóriaterület és a megnövekedett működési...

  13. 9. 2019  Teljes cikk »

  Ingyenes szállítás

  19 999Ft feletti megrendelés esetén

  Szállítás 48 órán belül

  Tényleg gyorsak vagyunk

  Nálunk van ideje

  Az árut 30 napon belül visszaküldheti

  Megjutalmazzuk Önt

  Minden vásárlás után hűségpontot kap