Hogyan lehet túlélni a nyarat az irodában?

12. 10. 2020

Idén a nyár kezdete kissé elmaradt. Illetve késik a trópusi hőmérséklet kialakulása, amelyet egyesek örömmel fogadnak, mások pedig átkoznak. Különösen azok tudják, akik a harmincas éveik után vannak. (hőmérsékletről beszélünk, nem pedig a szebbik nem formás képviselőiről) megbirkózni nem mindig könnyű. Ha forró napokat kell elviselnie az irodában, akkor próbálkozzon azokkal az ajánlásainkkal, amelyeket most ajánlunk.

Tartalomjegyzék:

  • A modern idők csodája a légkondicionálás….
  • ...Egy öltözködési tanács
  • Az étel alakítja az alakot
  • Igyon eleget, mert az ember nem teve
  • A modern idők csodája a légkondicionálás….

    A hőmérséklet az elmúlt két évtizedben könyörtelenül emelkedett. Tehetünk valamit ez ellen? Alig. A közeljövőben valószínűleg azok a fiatalok sem fognak megbirkózni ezzel a problémával, akik hűvös termekben gyűlnek össze, ahelyett, hogy Európa-szerte tereken tanítanának. Azon kevés lehetőségek egyike, amelyet még hagyunk kihűlni egy forró nyári napon, a légkondicionálás.

    Az ilyen jellegű kapitalista kényelmet csak a nyugatnémet vagy az osztrák televízióban csodálhattuk meg. Sőt, az 1970-es évek közepén a hőmérséklet olyan mértékben változott, hogy az akkori exra drága berendezések beszerzésének (amelyet ráadásul régiónkban nem lehetett megvásárolni) semmi értelme nem volt.

    A 21. században vagyunk, amikor az irodai légkondicionálás várhatóan nemcsak elég erős, de csendes is lesz, hogy ne zavarja a munkahelyi csendjét. Noha a légkondicionálás arra késztet bennünket, hogy kellemesen lehűtsük a szobát, nyáron célszerű a kültéri hőmérséklethez képest csak kb. 5-7 °C-al csökkenteni, mert az emberi test nem nagy hőmérséklet-különbségekre épül. Ha nincs klímaberendezése, legalább rendszeresen szellőztessen, és gyakrabban tartson szünetet a munkahelyén. Ha teheti, ugorjon el egy fagyira, vagy csak sétáljon kint egyet.

    ...Egy öltözködési tanács

    A nagyvállalatok, a multinacionális vállalatok és a kormányzati szervek alkalmazottainak valószínűleg kevés élvezetét élvezi a belső előírások korlátozása a munkaruha kiválasztására vonatkozóan. Ezeket a hivatalos nyelvben üzleti öltözéknek nevezik, azonban a legtöbben öltözködési szabályként is ismerjük. Ha Ön egyike annak, akinek követnie kell, akkor valószínűleg tudja, hogy a rövidnadrág vagy a rövid szoknya viselése egyszerűen tabu az Ön számára. Mindkét nemnek és a legfrissebb társadalmi trendekről, az élénk és élénk színekről le kell mondania.

    Nyáron a könnyed szövésű anyagok, például a len és a viszkóz, vagy a pamut és a selyem alkalmasak a férfi öltönyökhöz. Ilyen helyzetben a hölgyek választhatnak blúzokat szoknyához vagy nadrághoz.

    Ha munkáltatója lazább szabályokat szabott az öltözködésre, nyúljon rövidnadrág vagy szoknya után, és rövidítse le az inge ujját.

    Az étel alakítja az alakot

    A nyári menü részeként sokan természetesen könnyítjük étrendünket. Jó, ha kevesebb ételt fogyasztunk, és megpróbáljuk korlátozni a meleg ételek fogyasztását.

    Különösen a zöldségeknek kell az étrend fontos részévé válniuk nyáron. Bőséges ebédhez akár a munkába is vihet egy kis tésztát vagy mozzarellával készült salátát. Fogyasszon gyümölcsöt, különösen frisset és szezonálisat.

    Ha a nyári hónapokban nincs kedve egy kalóriában gazdag, meleg húsételhez, akkor a növényi zöldségek megfelelő alternatívája az állati fehérjéknek. A hüvelyesek még hideg formában is fogyaszthatók. Például főzzön babot vagy csicseriborsót, és ne felejtse el a köreteket, például a burgonyát vagy a rizst.

    Igyon eleget, mert az ember nem teve

    Számos mítosz létezik az ivási rendszerről, különös tekintettel az ivott folyadék mennyiségére.

    A legjobb ital a forró nyári napokon a víz. Az ivásra ajánlott vízmennyiség nagyjából a következőképpen határozható meg: 1 liter minden 30 kg testtömegre, a több folyadék a fizikai aktivitástól függően. Ha nem szereti a közönséges vizet, adjon hozzá gyümölcsöt. A gyógyteák és az ásványvizek nem alkalmasak hosszú távú ivásra. Kerülje a cukros limonádét és más magas cukortartalmú italokat.

    Hasonló cikkek

    4 perces olvasmány

    Ülőmunka egészségesen: Irodai tornagyakorlatok jegyzéke

    Az emberi test mozgásra lett teremtve. Viszont magyarázza ezt el az ülőmunkát végző társadalomnak. Lehetséges, hogy Ön is a társadalom azon 70 %-hoz tartozik, aki ül a munkahelyén. Talán már érzett is hát és nyaki fájdalmakat. A hosszantartó ülés ugyanis az emberi testnek nem tesz jót, és figyelmeztető jeleit nem szabad alábecsülni. A következő cikkben néhány tanácsot és tippet adunk Önnek arra vonatkozóan, hogy hogyan építhet be olyan nyújtó gyakorlatokat a munkaidejébe, amelyek ellazítják a testét és beindítják a gondolkodását.

    Teljes cikk »
    5 perces olvasmány

    Nyomtatási szótár avagy Fogalmak, amelyek a nyomtatásnál elkerülhetetlenek

    A nyomdaipar nagyon változatos, és sok szót foglal magában, akár officiális vafy szlanges, amelyek a nyomtatási világra jellemzőek. Nem csak a nyomtatási eszközöket és alkotóelemeiket magyarázzák meg, hanem a különböző nyomtatási vagy funkcionális paramétereket is. Milyen nyomtatási fogalmak találkozhat a nyomtatás során? Összeállítottuk a leggyakoribbakat.

    Teljes cikk »