Hogyan működnek a hőnyomtatók és hogyan válasszuk ki őket?

08. 6. 2020

8. Június 2020, 10:00 | Szeretne termikus nyomtatót vásárolni címkék vagy nyugták kinyomtatására, de nem tudja, hogyan kell választani? Ebben a cikkben megismerkedünk a hőnyomtatókkal kapcsolatos legfontosabb dolgokat, pl, miben különböznek egymástól, milyen különféle típus van és hogyan működnek.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A termikus nyomtatás hőt használ fel az arra megfelelő anyagra történő nyomtatáshoz, és gyakran jobb választás, mint a tintasugaras vagy a lézernyomtatás. Tökéletesen működik olyan helyzetekben, amikor a nyomtatott anyagnak nagy ellenállására van szüksége. A gyakorlatban az hőnyomtatást a következő területeken használják:

  • címkék (raktárakban használják),
  • nyugták és úti okmányok,
  • műanyag kártyák (felülnyomatok),
  • fényképek (grafikai stúdiók, fotóstúdiók vagy otthoni használatra).

A hőnyomtatók két technológián alapulnak: közvetlen hőnyomtatás és hőátadási nyomtatás.

Közvetlen hőnyomás

A közvetlen hőnyomtatáshoz a nyomtatófej a legfontosabb része - angolul DT (Direct Thermal) néven ismert - a melegítők. Az ún. hőpapír áthalad rajtuk, amelyet egy speciális kémiai réteg fed le. A színt fehértől feketéig változtatja a melegítés hatására.

A közvetlen hőnyomtatók csendesek és gyorsak. De csak fekete-fehérben tudnak nyomtatni, és viszonylag alacsony felbontásúak - csak 300 DPI-ig.

A hőpapír szintén problémát jelenthet. A hő mellett a hőréteg érzékeny a kopásra és a fényre, és viszonylag gyorsan eltűnik. A közvetlen termikus nyomtatás ezért nem alkalmas állandó dokumentumok, például adás-vételi vagy munkaszerződések nyomtatásához. A külső hatásoknak (elsősorban a napfénynek) kitett áruk címkézésére sem alkalmas.

Hőátviteli nyomtatás

A hőnyomtatás fejlettebb módszere a hőátviteli nyomtatás (TT - Thermo Transfer angol nyelven). A hőátadó nyomtatók alapja egy poliészterből készült félvezető film (szalag), amelyre négy alapszínt alkalmaznak (úgynevezett CMYK, lásd az információs mezőt). A festéket hevítéssel továbbítják a hordozóra és az átvitt szín mennyiségét az elektronikusan vezérelt fej hőmérséklete jelzi.

A CMYK négy színt jelöl, amelyek por formájában lézer- és szublimációs nyomtatók tonerjeiben vannak. Ide tartoznak a cián (Cyan), a bíbor (Magenta), a sárga (Yellow) és a fekete (blacK). A különböző színárnyalatokat fokozatos csatlakozásuk hozza létre.

A szalag láthatatlan védőréteggel rendelkezik. A lamináló fóliához hasonlít, és védi a nyomtatott felületet kopás, víz vagy UV sugárzás ellen.

A hőátadó nyomtatást műanyagok, szövetek vagy kerámiák nyomtatásához is használják. A drágább eszközök, az úgynevezett szublimációs nyomtatók érintés nélküli viszik át a színeket csökkentve ezzel a nyomtatófej kopását. A hőátadó nyomtatók a legtöbb esetben képesek a közvetlen hőnyomtatásra.

Hőszublimációs fényképek nyomtatása

A modern fényképnyomtatás fotóüzletekben vagy fotóstúdiókban a festék-szublimációs technológián alapul. Az alap az ún. fotópapír, amely több rétegből áll. A felső, átlátszó réteg pórusokkal van ellátva, amelyek hőnek való kitettséggel nyitódnak meg. A tinta a nyomtatás alatt kerül az aljzatra, lehűlés után a felső réteg bezáródik, és megvédi a nyomtatott képet a sérülésektől.

canon selphy L

Milyen célra válasszunk hőnyomtatót?

Dokumentum formátuma

A közvetlen termotiv nyomtató kiválasztásakor vegye figyelembe az alkalmazott anyag szélességét. A legtöbb eszköz szélessége 3,5 és 105 mm között van, és bizonyos esetkben állíthatóak.

Hőátviteli nyomtatású készülékek esetén ez a kívánt képformátumtól függ. Vannak kisebb 5 × 7,6 cm-es fényképek nyomtatók (Polaroid Mint Pocketprinter Black) és nagyobb képek (10 × 15 cm - Canon SELPHY CP1300) kinyomtatásához.

Termikus nyomtató felbontása

A felbontást leggyakrabban itt is DPI értékekben adják meg (pontok hüvelykben). Címkék és nyugták nyomtatásához elegendő a körülbelül 150 DPI-érték, a képekhez legalább 300 DPI-re van szükség (például a Canon Zoemini felbontása 314 × 400 DPI).

További információkért lásd: Mi a DPI a nyomtatásban és hogyan választhatom ki a megfelelő nyomtatót?

Csatlakozási módszer

2020-ban a szabvány az USB-n keresztüli kommunikáció és a hálózathoz való csatlakozás képessége (LAN-csatlakozó). Ha a nyomtatási forrásfájlokat egy régebbi számítógépre mentette, használja az LPT és RS-232C soros portokkal felszerelt nyomtatókat

Csatlakoztathatja otthoni fénykép-szublimációs eszközét okostelefonjához vezeték nélkül is Bluetooth vagy WiFi segítségével.

Ki akarja nyomtatni a legújabb pillanatképeket az okostelefonjáról? Részletes leírást készítettünk erről a következő cikkben: Hogyan nyomtasson mobiltelefonról: Útmutató kezdőnek

Nyomtatási sebesség

Hőpapír tekercset használó hőnyomtatók esetében a nyomtatási sebességet másodpercenként nyomtatott papír milliméterben adják meg. Az átmérő körülbelül 120 mm/s, a 3,5 mm széles címkéknél a nyomtatási sebesség 20 és 30 mm/s között van.

A festék-szublimációs nyomtatók nyomtatásának sebességét a gyártó határozza meg egy fénykép vagy más anyag nyomtatásához szükséges idő alapján. Például. A Canon SELPHY CP-1000 szublimációs nyomtatónak kb. 47 másodpercig tart egy 10 x 15 cm-es fénykép kinyomtatása.

Hasonló termékek

+ Ajándék
Canon SELPHY CP-1000 szublimációs nyomtató - Fehér
Raktáron
45 916 Ft
36 155 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 43 996 Ft
+ Ajándék
Canon Selphy CP1300 szublimációs nyomtató - fekete
Raktáron
58 455 Ft
46 028 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 57 845 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

uvod

Mit jelent a DPI felbontás és hogyan válasszon ez alapján megfelelő nyomtatót?

A nyomtató kiválasztásakor a vásárlók túlnyomó többsége, akár otthoni, akár az irodai nyomtatóról van szó, az ár, a típus vagy a funkció...

20. 2. 2020  Teljes cikk »

Nyomtatás mobiltelefonról: Útmutató kezdőknek

A telefonok az elmúlt években egyre fejlettebbek lettek, aminek köszönhetően sok embernél akár részben, akár teljesen leváltották a...

23. 8. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap