Kézírás konvertálása: 5 hasznos alkalmazás és szkenner

03. 5. 2021

3. Május 2021, 10:00 | Előfordult már Önnel, hogy a kézzel írt jegyzeteit további szerkesztés céljából a számítógépére vagy okostelefonjára kellett „átvinnie“? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen alkalmazások és eszközök teszik mindezt lehetővé - és hogyan működik az intelligens szófelismerés (Intelligent Word Recognition, röviden: IWR) technológia.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A kézzel írt szöveg digitálisan szerkeszthető formába történő átkonvertálásának első lépése az eredeti szöveg beolvasása. Maga az átalakítás a már említett IWR alapján történik, amely a régebbi optikai karakterfelismerés (Optical Character Recognition, röviden: OCR) technológiáján alapul.

Míg az OCR-t irodákban vagy archívumokban használják főleg géppel nyomtatott dokumentumok digitalizálására, addig az IWR-t inkább a kézzel kitöltött űrlapok (lásd az alábbi képet), írott szövegek és papírra rögzített jegyzetek digitalizálásában használják.

2.1.png

Példa az IWR alkalmazására. Forrás: wikipedia.org

Hogyan működik az IWR technológia?

Az IWR-alkalmazások a szavakat és a sorokat egészében szkennelik. A képelemzés mellett a gépi tanulást is alkalmazzák, azaz az alkotók megtanítják az alkalmazást arra, hogy hatalmas számú mintán felismerje a különböző betűtípusokat és helyesen értelmezze azokat.

Technikailag az átalakítás általában képbeviteli feldolgozásából, az azonosított karakterek osztályozásából és szerkeszthető szöveg formájában történő megjelenítéséből áll. Ennek a technológiának az elterjedése elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi években a számítási teljesítmény hatalmas mértékben megnőtt (különösen az okostelefonok esetében). Számos lehetőség áll rendelkezésre:

  • okostelefon kamera mobilalkalmazással kombinálva,
  • klasszikus szkenner és számítógépes program,
  • kézi szkenner beépített alkalmazással (sorról sorra elven működik - főleg nyomtatott szövegekhez használják).
3.png

Példa történelmi szövegkonverzióra IWR és OCR technológiák segítségével. Forrás: pro.europeana.eu

Ingyenes alkalmazások kézi jegyzetek digitalizálásához

A legtöbb ingyenes alkalmazás esetén készüljön fel arra, hogy a digitalizált szöveget át kell nézni és a helytelenül konvertált karaktereket ki kell javítani (pl. az ékezetes karaktereket, amelyeket ezek a programok általában nem támogatnak).

Microsoft OneNote

Az alkalmazás desktop-ra (Windows) és mobiltelefonokra (iOS, Android) készült, viszonylag egyszerű működésű. Digitális formátumra konvertáláshoz helyezze a szkennelt szöveget az asztalra ("beillesztés" → "képek"), kattintson a jobb gombbal, és válassza a "Szöveg másolása képből" lehetőséget. Javítsa ki az esetleges elírási hibákat.

A OneNote támogatja a magyar ékezeteket, a helyes konvertáláshoz azonban a dokumentum minőségi szkennelése alapfeltétel.

Pen to Print

A kézírásos szöveg digitalizálásának egyik leggyakrabban használt (és legnépszerűbb) mobilalkalmazása a Pen to Print (elérhető mind iOS, mind Android rendszerhez). Az alapváltozat (szkennelés fényképezéssel és az írott szöveg digitalizálása) ingyenes.

A továbbfejlesztett verzió (450 Ft-tól) felajánlja a digitalizált szöveg kiválasztott formátumban történő tárolását a saját eszközén és a felhőben, valamint a fájlmegosztást különböző platformokon. A magyar felhasználók számára rossz hír, hogy az alkalmazásból hiányzik a diakritikusok jelek támogatása, de a szerkesztőben ezek könnyen javíthatók.

Alap a minőségi szkenner

Használjon legalább 600 DPI felbontású szkennert a kézzel írt dokumentumok beolvasásához (egy adott tengely mentén a colonkénti (2,54cm) pixelek számát adja meg; minél nagyobb a DPI értéke, annál részletesebb a szkennelt eredmény). Javasoljuk például:

Epson Perfection V19

Az Epson Perfection V19 színes szkenner 4800 × 4800 DPI felbontással, akár 25 490 Ft-ért kapható. Percenként legfeljebb 5 oldalt képes beolvasni. USB-n keresztül csatlakozik a számítógéphez. A készülék viszonylag kompakt - súlya 1,5 kg, és a csomag részét képező állványnak köszönhetően oldalsó helyzetben is lehet vele szkennelni.

4.jpg

HP LaserJet Pro MFP M227sdn

Szerkesztés után kinyomtatná a digitalizált jegyzeteit? A HP LaserJet Pro MFP M227sdn lézer multifunkciós nyomtató tökéletes választás lehet Ön számára. Szkennerének felbontása 600 × 600 DPI és szkennelési sebessége pedig 15 oldal/perc.

A már patronokkal ellátott eszköz 1200 × 1200 DPI minőségben, 28 oldal/perc sebességgel (fekete-fehér) nyomtat. Az adagolótálca legfeljebb 250 lapot képes befogadni, és a nyomtató kapacitása is magas - havonta 30 000 oldallal könnyen megbirkózik.

51.jpg

Brother MFC-L6800DW

Egy másik hatékony lézeres, multifunkciós nyomtató a Brother MFC-L6800DW, amely 1200 × 1200 DPI felbontású, síkágyas szkennerrel van felszerelve. Nagy előnye a kétoldalas szkennelés automatikus adagolóval. Ez jól jön például akkor, ha nagy számú kézírásos jegyzetet kell digitalizálnia.

A készülék inkább irodáknak ajánlott. Gyorsan (akár 45 oldal/perc) nyomtat, 1200 DPI felbontással, és akár 4 bemeneti tálcával is felszerelhető. A másolás és a faxolás is beépített funkció.

6.jpg

Hasonló termékek

+ Ajándék
Multifunkciós Brother MFC-L6800DW - A4 beolvasási DUAL 46ppm, 512, 1200x1200, PCL dup USB LAN 520 l + 50 40ADF FAX WIFI
Raktáron
351 545 Ft
276 807 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 339 052 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap