Minden, amit valaha is tudni akart a szkennelésről (de félt megkérdezni)

28. 9. 2020

A szkennereket vagy a szkennerrel ellátott multifunkciós eszközöket egyre gyakrabban használják a multinacionális vállalatok irodáiban, de a kisvállalkozásoknál is. Újabban ezek az eszközök a hétköznapi háztartásokban is meghonosodtak. Ön hogyan áll a szkenneléssel?

Tartalomjegyzék:

 • Emlékek a boldog pillanatokról...
 • Apróságok, amelyek kellemesebbé tehetik a szkennelést
 • Multifunkcionális készüléket minden család számára!
 • Emlékek a boldog pillanatokról...

  A szkennelés előnyeit - és most nem 3D-s tárgyak vagy vonalkódok, hanem hétköznapi dokumentumok, fényképek, könyvek szkenneléséről beszélünk - nem kell hosszasan ecsetelni. A digitális formába való átalakítás megvédi őket a megsemmisüléstől, az így kapott formátum könnyen szerkeszthető is. Szinte bármit lehet retusálni. Nem csak egy szemölcsöt vagy egy pattanást. Az alapvető kép- és fotószerkesztéshez szükséges egyszerű szoftverek általában CD-n vannak a vezérlővel együtt, amikor megvásároljuk a készüléket.

  sken1-nahled2.jpg

  A szkennerek kizárólag színesek. A legfontosabb értéke az optikai felbontás. Ez általában 300 és 4 800 DPI között mozog. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a kimenet minősége. A nagyobb felbontású szkennelés például fényképek esetében szinte elengedhetetlen. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy a szkennelés ekkor hosszabb ideig tart, és a kimeneti fájl mérete is nagyobb lesz.

  Apróságok, amelyek kellemesebbé tehetik a szkennelést

  Automatikus adagoló

  Az automatikus adagoló leegyszerűsíti mind a dokumentumok beolvasását, mind a másolást, mivel nem kell minden egyes papírlapot a készülékbe táplálni. Ezeknek az adagolóknak a sebessége leggyakrabban 10 és 200 lap/perc között mozog.

  Az adagolót úgynevezett duplex és fordított lapadagolóra osztják. Míg a fordított adagoló maga fordítja a lapot, addig a duplex adagoló egy lap mindkét oldalát egyszerre olvassa be.

  OCR-technológia

  Ennek az optikai karakterfelismerő funkciónak köszönhetően a szkenner a beolvasott képet közvetlenül szöveges formába tudja alakítani. Ezzel a formával ugyanúgy lehet dolgozni, mint egy hagyományos szöveges dokumentummal. A gyakorlatban ezt a technológiát nagy mennyiségű nyomtatott szöveg digitalizálásánál alkalmazzák.

  sken2-nahled2.jpg

  Diaszkennelő melléklet

  Egy speciális integrált keret, amellyel egyes nyomtatómodelleken találkozhat. Az egyes keretek kézi vagy automatikus eltolásával könnyedén átalakíthatja a filmnegatívokat, diákat és régi fényképeket digitális formába.

  Szkennelés e-mailbe

  Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a beolvasott dokumentumot automatikusan hozzárendelje egy e-mail üzenet mellékleteként.

  Multifunkcionális készüléket minden család számára!

  Aki nem szereti a szkennert, mint önálló készüléket, választhat egy másik megoldást - egy multifunkciós készüléket. A piacon tényleg rengeteg közül lehet választani. Ezeknek az elektronikus segítőknek a széles választéka elérhető, több funkciót egyesítenek, így nyomtatni, szkennelni, másolni, sőt néha még faxolni is tudnak, és még a legigényesebb vásárlókat is képesek kielégíteni.

  sken3-nahled2.jpg

  Melyek a főbb döntési szempontok? Először is bölcs dolog meghatározni, hogy mely funkciók a legfontosabbak a választásunk szempontjából. Havonta több száz színes oldalt fog nyomtatni, esetleg nagy formátumú, jó minőségű fotónyomtatásra van szüksége? Döntsön a megfelelő csatlakozási módról is (LAN vagy wi-fi vagy USB). A lakásban vagy házban rendelkezésre álló szabad hely szempontja is fontos. A kompakt multifunkciós készülékek általában kevesebb helyet foglalnak, mint egy különálló szkenner és nyomtató.

  Ha pedig a multifunkciós készülékünkből kifogy a tinta vagy a toner, és még másolni sem tud vele, ne dobja a kukába rögtön. A legtöbb modell lehetővé teszi a szkennelést. Bár valószínűleg jelezni fog, vagy felvillan egy figyelmeztető lámpa, ami arra ösztönzi Önt, hogy vegyen egy újabb patront, de ettől még elvégzik a kívánt feladatot - a szkennelést.

  Hasonló cikkek

  3 perces olvasmány

  Papír az irodában: Hogyan csökkentsük a papírfogyasztást és hogyan hasznosítsuk újra helyesen

  Tényleg használhatatlan szemét az a kupac papír az irodánk szemeteskosarában? Van rá valamilyen lehetőség, hogy ezt az értékes anyagot maximális mértékben kihasználjuk? Ha Ön is hasonló kérdéseket tesz fel, akkor lehet, hogy értékelni fogja a következő cikkünket a papír újrahasznosításáról az irodában.

  Teljes cikk »
  2 perces olvasmány

  Újratöltő készlet vs. új toner - mik az új tonerek előnyei?

  A „refill kit” az utántöltő készlet angol neve, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók maguk töltsék újra a tintát a patronba vagy a tonerport a tonerkazettába. Ez lehet a nyomtatási költségek megtakarításának egyik módja?

  Teljes cikk »