Időszerű és rendszeres nyomtató karbantartás - kevesebb probléma

27. 7. 2020

27. Július 2020, 10:00 | Vigyáznunk kellene a dolgainkra, mint a szemünk fényére. Minél drágábbak nekünk, annál inkább oda kell figyelnünk. Most abbansegítünk Önnek, hogyan lehet megfelelő ellátással meghosszabbítani ezeknek a hasznos eszköznek az élettartamát.

Kiemelt termékek a kínálatunkból

Szakértő tanácsai vagy a nyomtatók gondozása

Még azoknak a felhasználóknak is, akik az általános iskolai fizika órákon nem figyeltek oda, egyértelmű, hogy a nyomtató karbantartása függ attól, hogy tintasugaras vagy lézeres-e. Már több száz papírt nyomtattak velük és több liter tinta (vagy kilogramm tonerpor) elfogyott. Nem fogjuk untatni, inkább arról beszélnénk, hogyan néznek ki a két különböző típusra jellemző intézkedések.

udrzba1-nahled2.jpg

Íme néhány általános tipp hogy megóvja nyomtatóját a sérülésektől:

1) Ne takarja le a nyomtatót, és ne használja asztalként. Különösen a lézernyomtatóknál a beégető henger felmelegszik, ezért a készülék szellőzőnyílásainak teljes mértékben lélegzőnek kell maradniuk. Természetesen megértjük, hogy egy ízléses nagymama takaróján lévő friss tulipánokkal díszített váza vagy az eredeti Leonardo Da Vinci Mona Lisa a lakásban sokkal jobban mutat, mint egy unalmas nyomtató, de higgye el, ha ezeket a dekorációkat nyomtatóra helyezzük, akkor nem fog jólt csinálni. Ezért hagyja a lakás dekorációit máshol és ott díszítse otthonát.

udrzba2-nahled2.jpg

2) Hagyjon szabad helyet a nyomtató körül, hogy kényelmesen hozzá tudon férni a készülékhez. A nyomtatót szilárd és stabil felületre kell helyezni, távol a közvetlen napfénytől vagy hőtől.

3) Ügyeljen arra, hogy az eszköz ne legyen olyan környezetben, ahol fokozott a por vagy nedvesség. A nyomtatók - ellentétben néhány órával vagy kültéri telefonnal - nem vízállóak, és a gyártók (Isten tudja miért?) nem úgy tervezték, hogy a felhasználók a Földközi-tenger felszíne alatt egy méterre nyomtassák a fényképeiket.

udrzba3-nahled2.jpg

4) Ne ragaszkodjon az újrahasznosított papírhoz, függetlenül attól, hogy tintasugaras nyomtatóval vagy lézernyomtatóval nyomtat. Ez csökkenti a papírból felszabaduló por hibáinak kockázatát. A papírok osztályát betűk jelzik, ahol A jelentése a legmagasabb, és a C a legalacsonyabb. Ha gyorsabb nyomtatóval rendelkezik, akkor fontolja meg ezt a papírvásárláskor, mivel ezek a nyomtatók jobban ki vannak téve a por által okozott hibás működésnek.

5) Védje a nyomtatót a statikus elektromosság, áramütés vagy mágneses mezők hatásaitól.

Tintasugaras nyomtató - nyomtasson, mint egy életre!

Ha meghallja (vagy inkább elolvassa) az egyszerű tanácsainkat, amelyek hatékony megelőzést biztosítanak, és megszabadítja Önt a nyomtató gondjaitól. Nem számít mi történik, a lényeg, hogy ne hagyja abba a nyomtatást. Ez megakadályozza a tintasugaras nyomtatók egyik leggyakoribb problémáját: eltömődött, szárított vagy szellőző fúvókákat.

udrzba-4-nahled2.jpg

A tinta természetes tulajdonsága a száradás. A víz elpárolgása - amelyet általában a tinta hígításához használnak és a tinta egyik alkotóeleme - körülbelül három hét eltelte után fordulhat elő, ezért ajánlott a nyomtatót hetente legalább egyszer használni. A környezeti hőmérséklet és a páratartalom szintén befolyásolja a száradást. Ha a fúvókák eldugultak, akkor ez az egyik megmondhatója a gyenge nyomtatási minőség, pl. halvány színek formájában. Számos modellnek vannak olyan diagnosztikai programjai, amelyek felismerik a probléma valódi okát.

Nem lehetetlen, hogy tiszta fej legyen

Sokunk álma, hogy olyan munkánk legyen, amely mentálisan nem fárasztó, nem stresszes vagy személyes felelősséget nem igénylő. Az a munka, amely általában nem fejeződik ki a kiégéssel. Röviden, ahogy mondani szokták, hogy tiszta fej legyen. De a tiszta fej használata a nyomtatóknál is fontos, tehát ha azt akarja, hogy a nyomatok valóban szépek legyenek, nyomtasson rendszeresen.

A nyomtatófejek lehetnek:

  • cserélhető (lehetővé teszi a nyomtatóból történő egyszerű eltávolítást),
  • szorosan integrálva a nyomtatóba, beépített
  • A nyomtatópatron szerves része. Ebben az esetben a teljes patron cseréjekor a nyomtatófejet is kicserélik.

Az első eszköz, amelyet a nyomtatófejek tisztításához használhat, a nyomtatóba programozott szoftver. Ez általában egy adott nyomtatómodell meghajtójának része. A legtöbb esetben megtalálhatja a nyomtató „Tulajdonságok” menüjében. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer az alacsony minőségű nyomtatási probléma megoldására. A modern eszközök fel vannak szerelve automatikus öntisztító funkcióval, amely akkor indul el, amikor a nyomtatószoftver felméri a nyomtatófej karbantartásának szükségességét.

udrzba-5-nahled2.jpg

Sajnos nem mindent lehet megtenni egy gombnyomással (bár sok tinédzser nagyra értékelné), még mindig vannak olyan tevékenységek, amelyeket - önként vagy akaratlanul - manuálisan kell végrehajtanunk. Gondolja, hogy lehetséges egy csatorna ásására egy egyszerű alkalmazás letöltésével. Akkor lenne elegendő, ha a mobiltelefonon kiválasztja a csákány ikont, koppintson rá, és… De hagyjuk ezt az álmot, mert ahogy a klasszikus mondja bizony a munka nemesít. Különösen, ami kétkezi munkát érinti.

Ugyanez vonatkozik a nyomtatófejek speciális folyadéktisztító oldattal történő tisztítására is. A beszáradt fúvókák kitisztításához manuálisan kell ráhelyeznie a patront.

A különálló nyomtatófejet izopropil-alkohollal tisztíthatjuk meg. Más anyag használata nem ajánlott, a nyomtatófej felületének korrodálása miatt a nyomtató is megsérülhet.

Tisztítás előtt húzza ki a nyomtatót és hagyja hűlni néhány percig. Ha a nyomtató kialakítása megengedi, távolítsuk el a nyomtatópatront, és sima vízzel tisztítsuk meg a nyomtatófejet, amely gyengéden átitatja a szárított tintát.

A nyomtatófej beállítása - mindegyiket ízlése szerint

Nem csak tiszta, hanem megfelelően beállítottnak is kell lennie a nyomtató fejének, ha azt akarjuk, hogy hosszú és hűséges módon szolgáljon bennünket. A beállításkor szigorúan be kell tartani az adott termékhez mellékelt kézikönyvet, mivel az egyes nyomtatókat eltérően tervezték, gyakorlatilag nincs egyetlen olyan kézikönyv, amely minden modellnél használható.

Elegendő minőségű tinta a jövőbeni problémák elkerülése érdekében

Egyéb műszaki problémákat a tinta hiánya is okozhatja a patronban. Ebben az esetben cserélje ki időben. Soha ne nyomtasson "üresen", mert ez megégetheti a nyomtatófejet. Cseréje meglehetősen drága, ezért gyakran veszteséges, és jobb, ha új nyomtatót vásárol. Kerülje el a rossz minőségű tintákat is, mivel az olcsó tinta beszáradásra hajlamos, és ez nem biztos, hogy a nyomtató számára előnyös. Sok pénzt tud megtakarítani, ha eredeti vagy a megbízható szállítóktól származó kompatibilis nyomtatópatronokat részesíti előnyben.

Lézernyomtatók - az aggodalom felének fele

Az ilyen típusú nyomtatókhoz minőségi toner használata is szükséges, mivel ez szintén jelentős hatással van annak életére. A nyomtató gyártói természetesen eredeti festékek használatát javasolják, de a kompatibilis tonerek, amelyek jelentősen olcsóbbak, szintén problémák nélkül használhatók. De mindig találjon megbízható eladót.

Mivel a tonerpor - a tintával ellentétben - nem szárad ki, az ilyen típusú készüléket könnyebben lehet karban tartani, mint a tintasugaras nyomtatót. Ezért nem számít, ha hosszú ideig nem nyomtat. Még egy lézernyomtatóhoz is szükség lehet arra, hogy a tonerkazettákat megtisztítsa a pormaradványoktól.

pitva-tonera-1-nahled2.jpg

Mielőtt nekikezdene a nyomtató karbantartásához, ellenőrizze, hogy a nyomtató ki van-e húzva a konnektorból. Hagyja lehűlni. Ezután eltávolíthatja a festéket és megtisztíthatja izopropil-alkohollal. Mindig használjon szöszmentes kendőt. Ez szép tisztaságot tud teremteni a nyomtató belsejében.

Vitrinbe tegyük és ne nyomtassunk vele? Határozottan nem!

A nyomtató karbantartása során vigyázzon a saját biztonságára. A festékeket óvatosan kell kezelni, nemcsak az emberi egészségre ártalmas por fröccsenésével járhat, hanem belélegezhetjük azt is.

Mindenekelőtt azonban teljes mértékben ki kell használni a nyomtatót, különösen a jótállási időszak alatt. Minden részét tesztelni kell és használni, így bármilyen probléma esetén garanciális javításra jogosult. Nincs értelme csak nézegetni a gépet. használni is kell, ugyanis ez egy használati eszköz, és nem a Szent kép.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Meddig tud nyomtatni a tonerrel és a patronnal?

Egy régi mondás szerint: semmi sem tart örökké. Alapvetően mindennek, amit látunk élettartama van. Meddig bír ki a toner és a patron? Ezt a...

7. 4. 2020  Teljes cikk »

9 jótanács, hogyan takaríthat meg nyomtatáskor

Akár az irodában, akár otthon nyomtat, sokat esetleg keveset - mindig érdemes átgondolni, hogyan lehetne csökkenteni a nyomtatási...

3. 5. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap