Hogyan működik a tintasugaras nyomtató

26. 10. 2020

26. Október 2020, 10:00 | Papír, speciális anyagok vagy ünnepi fényképek nyomtatása nem jelent problémát a tintasugaras nyomtató számára. Adjon hozzá multifunkciós szkennert és fénymásolót, mindez tárul az alacsony vételárral, és azonnal világos, miért olyan népszerűek a tintasugaras nyomtatók az otthonokban. Valószínűleg Önnek is van otthon. De van ötlete, hogyan működik a tintasugaras nyomtató?

Három, talán négy évtizeddel ezelőtt, a személyi számítógépek első fellendülésének idején a Xerox aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a számítógép képernyője pótolhatja a papírt. Ez teljesen felszámolásra kerülne egy olyan vállalat számára, amelynek papír alapú dokumentumai és azok másolása a fő bevételi forrás. Ma már tudjuk, hogy a papírt nemcsak a számítógépek nem szorította ki, de a világ átalakulásával ez a közeg az okostelefonok és táblagépek tömeges kibővítése után is megmarad. Éppen ellenkezőleg, a nyomtatók és az irodai papír a legtöbb háztartásban elterjedt berendezés.

Kezdetben az úgynevezett magasnyomás volt…

De menjünk még mélyebben a sajtó történetébe. Gutenberg a 15. század közepén találta ki a magasnyomást, amely hasonló elven működött, mint öt évszázaddal később, elterjedt írógépek. Nyomdafestéket vittek fel a fémbetűkre, és nyomással papírra nyomták.

A tintasugaras nyomtatók az 1970-es években kezdték kiváltani a nem praktikus és zajos pontmátrix nyomtatókat. Bár találmányuk nem tekinthető hasonló forradalomnak, mint a könyvnyomtatás esetében, mégis hatalmas előrelépést jelentett a nyomtatásban.

inkoustova-1-nahled2.jpg

Bár az írógép csak öt évszázaddal fejlődött a könyvnyomtatás feltalálása után, a működési elv nem élte túl a forradalmat.

Tudja, mi a különbség a lézer és a tintasugaras nyomtató között? Olvassa el a cikkünkben: Lézer és. Tintasugaras nyomtatók.

Hogyan működik a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtató szíve a nyomtatófej. Több száz, gyakran ezer miniatűr fúvókával van felszerelve, amelyek folyékony tintát injektálnak a papírra 1 pikoliter térfogatú cseppekben 100 km/h sebességgel. Például a Canon PIXMA iP5000 összesen 1 856 fúvókával rendelkezik - 320 a fekete és 1 536 a többi szín esetében.

Ebben a tekintetben a tintasugaras nyomtatók különböznek a lézernyomtatóktól, amelyek először egy továbbító hengeren képeznek le, és onnan továbbítják a festéket a papírra elektrosztatikus energia felhasználásával.

A tintasugaras nyomtató a nyomtatófej mellett számos egyéb fontos elemet is tartalmaz, amelyek nélkül nem tudná teljesíteni a célját. Olvassa el a Boncoló tintasugaras nyomtatók című cikkünkben, mely egyéb alkatrészek gondoskodnak a problémamentes nyomtatásról, és mit kell tennie, ha nem működnek megfelelően.

Egy csepp vagy vízesés mennyiségű tinta?

A professzionális nyomtatók, különösen nagy formátumú hordozók nyomtatásakor, az úgynevezett folyamatos nyomtatás technológiáját használják. A nyomtató belsejében folyamatos tintafolyamok keletkeznek, és a kinyomtatandó anyagokat a megfelelő időben elterelik a tinta folyamról, majd a nyomtatóanyagra helyezik. A nyomtatáshoz fel nem használt tintacseppek visszakerülnek a tintatartályba.

inkoustova-2-nahled2.jpg

A nagyformátumú nyomtatók folyamatos nyomtatási technológiát alkalmaznak.

A legtöbb otthoni és kisvállalati nyomtató azonban pontosan annyi tintával dolgozik, amelyet fel kell használni a nyomtatáshoz. A cseppek csak akkor lőnek ki a nyomtatófejből, ha azokat valóban papírra kell nyomtatni. Ez a technológia a "Drop on demand" néven ismert. Ez tovább oszlik aszerint, hogy a tintacsepp hogyan kerül ki a nyomtatóközegre a termikus tintasugaras nyomtatás és a piezoelektromos nyomtatás céljából.

Termikus tintasugaras nyomtatás - "buborékos sugár"

A Canon nyomtatókban a tintát felmelegítik - mikroszkopikus színes buborékot hozva létre, amelyet végül a papírra "lő". Ha valaha is hallott a "Bubble Jet" nyomtatókról, már tudja, honnan származik a név.

Ezt a tintasugaras nyomtatási módszert termikus tintasugaras nyomtatásnak nevezik. Hátránya, hogy hőálló tintákat kell használni az ilyen típusú nyomtatókban. És ahol meleg van, szükség van hűtésre is, amelynek igénye lelassítja az egész nyomtatási folyamatot. Ennek ellenére jelenleg ez a tintasugaras nyomtatás legelterjedtebb módszere, a már említett Canon márkanév mellett a Hewlett-Packard nyomtatói is ezt használják.

Termikus tintasugaras nyomtatás lépésről lépésre

atramentova-tlaciaren-nahled2.png
 1. A számítógép utasításokat küld a nyomtatónak arról, hogy mely fúvókákat kell aktiválni nyomtatáskor annak érdekében, hogy egy adott karaktert vagy képet az oldal meghatározott helyén kinyomtathasson. Több száz fúvóka vesz részt egyetlen betű nyomtatásában, amelyek átmérője csak valamivel nagyobb, mint az emberi haj.
 2. A nyomtató bizonyos fúvókákat aktivál azáltal, hogy elektromos áramot vezet át a fúvókák részét képező ellenállásokon.
 3. Az elektromos áram áteresztése az ellenálláson felmelegíti az alkatrészt.
 4. Az ellenállás elkezdi melegíteni a tintát a szomszédos fúvókában.
 5. Amint a tinta felmelegszik, egy buborék kezd kialakulni, amelyet a hő folyamatosan növel, amíg fel nem szakad.
 6. Ez egy miniatűr, pontosan formázott színpontot visz az oldalra.
 7. A tintabuborék kipattanása vákuumot hoz létre, amely újabb tintacseppet húz a tintatartályból a fúvókába.
 8. Eközben az egész nyomtatófej tovább mozog a vonal mentén, így a nyomtatott dokumentum következő betűje vagy képének része kinyomtatható.

Piezoelektromos tintasugaras nyomtatás

Az Epson nyomtatók az úgynevezett piezoelektromos nyomtatás technológiáját alkalmazzák. A nyomtatófej tintacsatornái ebben az esetben tartalmaznak piezoelektromos kristályt, amely miniatűr szivattyúként működik, amely tintát vezet a nyomtatási közegre. Ez a technológia lehetővé teszi a csepp alakjának és méretének jobb ellenőrzését. Ebben az esetben nincs szükség fűtésre és későbbi hűtésre. Nem csak gyorsabb a nyomtatás, de lehetővé teszi a tinták szélesebb körének használatát is, amelyek nem feltétlenül ellenállnak a magas hőmérsékletnek.

A jelenlegi Epson nyomtatómodellek mindegyik színnél 180 fúvókával rendelkeznek, a tinták közvetlenül a papírba szívódnak a piezoelektromos nyomtatási technológia mérésére kifejlesztett összetételüknek köszönhetően. Az eredmény kiváló minőségű nyomatok, ez a különbség különösen a fényes papírokon érezhető. Ezért az Epson nyomtatók az otthoni fotónyomtatás vezetői közé tartoznak.

Piezoelektromos nyomtatás lépésről lépésre

atramentova-tlaciaren-2-nahled2.png
 1. A patronból egy vékony csövön keresztül miniatűr mennyiségű tintát húznak a tintatartályba, amely az egyes fúvókákhoz tartozik.
 2. A festékcsepp a fúvóka szélénél megakad, és várja, amíg szó szerint a papírra esik.
 3. A nyomtató elektromos áramköre táplálja az elektromos érintkezőket, amelyek továbbítják a piezoelektromos kristályhoz.
 4. Miután energiát kapott, élesen kitágul, és egy vékony membránon keresztül egy csepp tintát dob ​​a papírra.
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Tintasugaras nyomtató szerkezeti elemei: A fontos alkatrészek funkciói és hibái

Megnyom egy gombot, és varázsütésre az egyesek és nullák átáramlanak a számítógépéből a nyomtatóba és egy pillanat alatt tiszta, illatos...

20. 7. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap