Hogyan nyomtasson fehérrel (nem csak) fekete papírra

Próbált már valaha fordítottan fehéret nyomtatni fekete papírra? Akkor azt tapasztalhatja, hogy nem megy elég jól. A következő cikkben megoldjuk a fehér nyomtatás rejtélyét, és néhány tippet adunk a színes papírra történő nyomtatáshoz.

A fehér színű, bármilyen színű háttérrel történő nyomtatás problémája magában a nyomtatási technológiában rejlik. A hagyományos nyomtatók 4 alapvető színnel rendelkeznek - cián, bíborvörös, sárga és fekete -CMYK, amelyekből az összes többi szín keverhető. Kivéve a fehéret.

De hogyan?

A színek keverésével szemben az RGB színmodellben (monitorok, kivetítők és kijelzők által használt megjelenítéshez), ahol a részleges színek fehér fényt adnak, a CMYK színmodellben, azaz nyomtatáskor, a színek rétegelve vannak egymásra, egy kevés fekete használatával.

biela-na-cierne1-nahled2.jpg

Tehát nem is nyomtathat fehéren?

Sajnos nem fog tudni fehér színt varázsolni egy szokásos otthoni nyomtatón. Természetesen vannak olyan nyomtatók is, amelyek képesek fehéren nyomtatni, de általában professzionális nyomdagépek, amelyek vételára komoly összegbe kerül, de az ilyen gépek költsége és üzemeltetése is általában több százezerbe kerül. Ugyanakkor az alap CMYK paletta további színárnyalatokkal történő bővítésével a hagyományos nyomtatóknak sem jelent problémát, de például a 10 különböző színnel rendelkező modellek esetében is hiányzik a fehér patron.

Akkor hogyan nyomtathatunk fehérben?

1.számú megoldás: Nyomtasson színes hátteret is

Technikai szempontból nem fehérre nyomtat, hanem a háttér színét, amelyre a fehér témát vagy szöveget el szeretné helyezni. A fehér motívum vagy szöveg helyett a papír egyszerűen nyomtatatlan marad. Ennek eredményeként minden, amit fehér színnel szeretne nyomtatni, átlátszó marad. Színes papírra nyomtatáskor a "fehér" motívumnak lesz a háttérszíne.

A "fehér nyomtatás" ennek a módszerének segítségével számos hátránya van. Fehér papír használata esetén a nyomtató csak a nyomtatott oldalra nyomtatja a színes hátteret, a másik oldalon pedig továbbra is fehér marad - kivéve, ha a kétoldalas nyomtatást is választja.

Ha a nyomtatón nem állítja be a szegély nélküli nyomtatást, akkor a nyomaton nyomtatatlan élek lesznek, ami tönkre is teheti a kívánt esztétikai hatást.

Ez a módszer előnyomást igényel. A legtöbb esetben ezt megteheti Word-ben is, de tudnia kell, hogyan kell csinálni - a szöveg vagy a grafika alá be kell illeszteni egy réteget, amelyet ki kell tölteni a kívánt háttérszínnel.

Az inverziós nyomtatás nagyon gazdaságtalan. Ne felejtse el, hogy a festék és a patron élettartamát a gyártó általában 5% -os lefedettséggel jelzi nyomtatáskor. Ez nagyjából megegyezik egy oldal lefedettségével egy szabványos szöveges oldallal és egy bizonyos grafikonnal. Ha azonban úgy dönt, hogy fehér szöveget színes háttérre nyomtat, akkor 95% -os színborítást ér el nyomtatáskor. A nyomtatóban lévő patronok 18-szor gyorsabban fogynak, mint eddig.

2.megoldás: Cserélje ki a fekete patront egy fehérre

Igen, még ez is lehetséges. Számos nyomtatógyártó elkezdett fehér patronokat ajánlani a nyomtatóihoz. Próbálja meg kideríteni, hogy véletlenül nincs-e közöttük az Ön nyomtatója. Ezután a fehér patron egyszerűen helyettesítheti a nyomtatóban meglévő feketét, és vígan nyomtathat.

Ha a nyomtató gyártója nem kínál ilyen megoldást, akkor se essen kétségbe. A független patrongyártók is lassan bővítik a kínálatukat, és kompatibilis fehér patronokat kínálnak a legtöbb nyomtatómodellhez.

Ennek a fehér nyomtatási módszernek az az előnye, hogy nem igényel különösebb előkészítést - a dokumentumban egyszerűen minden fekete, a nyomtató fehéren nyomtat. Hátránya a magasabb nyomtatási költség lehet, különösen azokban az esetekben, amikor csak alkalmanként kell fehéret nyomtatni - a patron hamarabb kiszáradhat.

biela-na-cierne2-nahled2.jpg

A professzionális nyomdastúdiók nagyformátumú nyomtatókat használnak, amelyek nyomtatási tulajdonságai önmagában is egy külön technológia és megválaszolandó kérdés.

3.megoldás: Bízza nyomtatását profi stúdióra

Sok nyomtató és grafikai stúdió rendelkezik professzionális nyomdagéppel, amelyek számára a nyomtatás fehérben egy egyszerű feladat. Ha kivételes esetekben, fehérre szeretne nyomtatni, érdemes azt profi stúdióban megrendelni. Bónuszként kiváló minőségű munkát kap, valamint lehetőséget kap grafikai szolgáltatások és professzionális nyomdaimunkák megrendelésére.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Meddig tud nyomtatni a tonerrel és a patronnal?

Egy régi mondás szerint: semmi sem tart örökké. Alapvetően mindennek, amit látunk élettartama van. Meddig bír ki a toner és a patron? Ezt a...

Ingyenes szállítás29 999Ft feletti megrendelés esetén
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll