Hogyan nyomtatják a pénzt és miért olyan nehéz azt hamisítani?

Talán már eszébe jutott, hogy a mai irodai és háztartási nyomtatók technológiája annyira fejlett, hogy azzal akár ön is tudna otthon pénzt nyomtatni és senkinek nem tűnne fel az eltérés. Engedje meg nekünk, hogy felvilágosítsuk Önt. Ugyanis a bankjegyek nyomtatása nagy tudomány és az egyre kifinomultabb védelmi elemnek köszönhetően előbb vagy utóbb minden hamisításra fény derül. Tartson velünk következő cikkünkben egy világkörüli utazásra a bankjegyek világában. Viszont ne várjon egy tökéletes hamisítvány elkészítéséhez szükséges utasítást, hiszen azt még elvileg senkinek soha nem sikerült elkészítenie.

A bankjegy gyártásának folyamata grafikai tervezéssel indul

A pénz az évszázadok során a hétköznapi élet annyira szokványos részévé vált, hogy nehezen tudjuk elképzelni mennyi munka is rejlik egy egyszerű bankjegy mögött. Annyira automatikusan rakjuk be a pénztárcánkba és aztán húzzuk ki onnan, hogy nincs is rá időnk, hogy felfigyeljünk mennyire gyönyörű művészi alkotás is egy bankjegy.

 

bankovky-2-nahled2.jpg
A világ vezetőinek bankjegyeken szereplő portréi

 

A bankjegyek gyártása grafikai tervezéssel kezdődik. A bankjegyek előlapján általában az adott ország jelentős személyiségei vannak feltüntetve. A középkori uralkodóktól, a világhírű írókon és költőkön át, egészen a jelentős politikusokig és hadvezérekig. Néhány kivételtől eltekintve, a portrékon szereplő személyek a bankjegyek forgalomba kerülésekor már halottak. Néhány államban, ahol önkényuralmi rendszer működik, ezzel ellentétesen, az ország éppen hatalmon lévő fejét ábrázolják valutájukon. A bankjegyek hátoldalán gyakran megtalálható az ország grafikai megjelenítése vagy az adott állam építészeti látványosságai.

A bankjegy kész tervezete alapján kidolgozásra kerül a részletes prototípus, ami a későbbiek során a sorozatgyártott bankjegyek hiteles tervezeteként szolgál. A bankjegyek nyomtatási előkészülete a tervezési verseny kiírásától a prototípus legyártásáig akár két évbe is telhet. Nem meglepő, hiszen a bankjegy egyik oldalának kidolgozása és legyártása legalább 6 hónapot vesz igénybe.

Hogyan nyomtatják a pénzt?

Előszöris el kell osztani a bankjegy tervezetét különálló grafikai elemekre. Ezeket különböző nyomtatási technológiákkal nyomtatják ki. A háttérben megjelenő grafikai motívumot kézzel gravírozzák bele a fém lapokba. A gravírozási munkálatok elvégzése a bankjegygyártás ezen szakaszában több hónapot is igénybe vesz, aminek az eredménye a bankjegyek nyomtatási képének alapjául szolgál. A kézimunka a bankjegy nyomtatás esetében elengedhetetlen része a folyamatnak, mivel a nyomtatási technológiával való ötvözésének (ún. mélynyomtatás) eredményét másolással nem lehet utánozni.

 

detail-3-nahled2.jpg
A bankjegyen szereplő minden egyes motívumot a gravírozónak kézzel bele kell gravírozni a fémbe úgy, hogy egy utánozhatatlan nyomtatási mintát hozzon létre.

 

A kész bankjegynyomtatási mintát szigorúan őrzik a Bankjegykibocsátó Hivatalban - a teljes értékű bankjegy másolat elkészítésének egyik kulcsa.

A következő titkos összetevő a nyomtatáshoz használt festék. Azon kívül, hogy az egyes festékek arányát csak a kiválasztottak kis csoportja ismerheti, a bankjegyek nyomtatása során több különböző színátmeneteket, fém tartalmú tinkákat, “láthatatlan” UV tintákat és hasonlókat használnak.

A bankjegyek gyártása során több különféle nyomtatási technológiát is használnak. Az egyike ezeknek a már említett mélynyomtatás, ami lehetővé teszi különböző fastagságú festékréteg felvitelét, ami által érintésre felismerhető dombornyomat jön létre. A következő alkalmazott technológia a hagyományos ofszetnyomtatás és nem utolsó sorban a könyvnyomtatás hagyományos módszere is - magas nyomás, amikor a nyomtatott elemek kiemelkednek a felszín szintje fölé.

A hamisítás problémája a papírnál kezdődik

A hagyományos nyomtató papírt a bankjegyek nyomtatásánál azonnal el is felejtheti. Ugyanis azokat egy speciális papírra nyomtatják, aminek alapjául a pamut vagy a lenvászon szolgál. A papírkeverék gyakran különböző szín és lumineszcens szálakkal van gazdagítva és természetesen annak pontos összetétele szigorúan titkos és azt csak a papír beszállítója valamint a Bankjegykibocsátó Hivatal ismeri.

A manapság divatos fizetőeszközök polimer keveréket is tartalmaznak - tehát szó szerint műanyag bankjegyek, amikre fokozatosan áttér például Kanada, Románia, Ausztrália vagy épp Nagy Britannia.

Érdekesség: Nagy Britanniában a műanyag öt fontost 2016 őszén vezették be. Nem sokkal a bevezetést követően előkerültek a kritikusok is a rendszeres vagy alkalomszerű kokainfogyasztók soraiból. Ugyanis az általuk használt szokványos szippantó eszköz az anyag összetétel módosítása után túl éles lett ahhoz, hogy azt továbbra is használni tudják a drog fogyasztásához.

Bankjegyek védelmi elemei, vagyis miért egyszerűbb a pénzt ellopni, mint hamisítani azt A bankjegyek legtipikusabb biztonsági eleme a vízjel, ablakszalag mikro felirattal, színváltó nyomdafesték, hologram, szemmel alig felismerhető mikro nyomtatás és hasonlók. Több védelmi elem azonban a bankjegyeken szabad szemmel nem észrevehető, bármennyire is igyekszik. Például mágneses tinta, aminek köszönhetően a bankjegyek gyenge mágneses mezőt hoznak létre maguk körül és a megfelelő eszköz használatával a valódi bankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a hamisítványtól. A hagyományos nappali fénynél a bankjegyek következő védelmi elemét sem lehet felismerni - az UV nyomtatást. Az csak speciális UV lámpa fényénél válik láthatóvá.

 

euro-bankovky-4-nahled2.jpg
Az euró bankjegyek UV fénynél láthatóvá váló védelmi elemei

 

A bankjegyek színes másolatát otthoni nyomtatóján nem tudja elkészíteni

A számítógépek és a fénymásolók elterjedésével a nyolcvanas évek végén a Xerox és a Canon nyomtatók gyártói olyan trükköt találtak ki, ami a Bankjegykibocsátó Hivataloknak jól jött. Pontosabban az ún. berendezés azonosító számáról van szó, amivel azóta a színes nyomtatók minden kinyomtatott dokumentumot ellátnak.

Minden berendezés (igen, valószínűleg az ön által használt otthoni nyomtató is) egy egyedi azonosító kóddal van ellátva, ami sárga pontok rendszeréből áll, ami alapján viszonylag könnyen beazonosítható a dokumentum létrehozója. Érdekes megjegyezni, hogy ez a tény csak a közelmúltban vált ismertté - 2014-ben - addig sikerült a nyomtatók gyártóinak ezt a kis titkot megőrizni.

Elég volt, hogy a Bankjegykibocsátó Hivatalok elkezdték a nyomtatók gyártójának ezt a szofisztikált rendszerét használni. A kilencvenes években elkezdték a bankjegyekre nyomtatni saját jelüket, amit a színes nyomtatók felismernek. Ennek egyszerű a működése - az ilyen védelemmel ellátott bankjegyeknek a színes másolatának a létrehozási próbálkozása során, annak a nyomtatását a háztartási nyomtató letiltja. És ha szeretné esetleg megkerülni a nyomtatót és Photoshopban szeretné elkészíteni a hamisított bankjegyet? Itt is problémába ütközik, mivel a program néhány verziója nem teszi lehetővé a bankjegyek képeinek módosítását.

 

detail-5-nahled2.jpg
Az euró bankjegyek részletei között megláthatja a sárga pontoka, amik lehetetlenné teszik a bankjegyek színes nyomtatókkal történő másolását

 

A hamisítványokat gyakran a sorozatszám buktatja le

Különálló fejezetet képeznek a bankjegyek sorozatszámai. Mindannyian tudjuk, hogy a bankjegyek meg vannak számozva, de a számsorok és a sorozatszámok egymást követésének logikája, ez már egy újabb a több szigorúan őrzött gyártási titok közül. A Bankjegykibocsátó Hivatal minden egyes újonnan kinyomtatott bankjegy sorozatnál szándékosan pár számot érvénytelennek jelöl meg és ezzel csapdát állít fel a mit sem sejtő hamisítók számára. Ők saját logikájuk alapján adják meg a bankjegyek sorozatszámait, amit aztán a hamisított bankjegyre is nyomtatnak, ami aztán saját magát fedi fel.

A bankjegyek gyártása nem kifizetődő üzlet

A pénz gyártása nagyon költséges és néhány bankjegy vagy akár egész valutának a hamisítása sem éri meg. Általában olyan államok fizetőeszközeiről van szó, ahol nagyon magas az infláció. De egy erős pénznem gyártása sem egy kedvező üzlet. Például az amerikai gravírozó és nyomda hivatal 2014-ben 1,3 milliárt dollár értékben bocsátott ki ( gyártott le) pénzt, aminek az előállítási költsége 800 millió dollár körül volt.

Annak ellenére, hogy az ön otthoni nyomtatója manapság a technológiai fejlődés csúcspontja és a minőségi tonereknek hála képes több millió szín kikeverésére és minőségi nyomtatására képes, amiről pár évvel ezelőtt senki még álmodni sem mert, még azzal sem lesz képes hihető bankjegy másolatot készíteni. Előbb vagy utóbb minden hamisításra fény derül.

Arra, hogy jobb lenne a pénzt ellopni becsületes munkával megszerezni, mint legyártani már több hamisító is rájött. A szlovák és cseh médiában nemrég megjelent ügyben megismert elkövető a bíróságon elmondta, hogy 16 db 500 és 1000 értékű bankjegy elkészítése 20 napot vett igénybe, ami alatt kétszer kidobták lakásából a bérleti díj késedelme miatt. Nem jövedelmező üzlet, ugye?

Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll