Növények és egyéb tippek az irodai légszennyezés csökkentésére

02. 5. 2022

2. Május 2022, 12:27 | Nyomtatója gyakorlatilag megállás nélkül működik munkaidőben? Fontos odafigyelni arra, hogy elegendő szobanövény legyen a helyiségen, vagy éppen minőségi légtisztító. Ellenkező esetben kellemetlen egészségügyi problémákat tapasztalhat.

Az olcsó tonerek nemcsak a nyomtatóját, hanem az egészségét is károsítják. Ezek a következtetések egy néhány évvel ezelőtt megjelent cseh kutatásból származnak (zive.cz). A jelentés szerint különösen veszélyesek a kétes ázsiai gyártók tonerei (lézernyomtatókhoz való patronok), amelyek nem felelnek meg az Európai Uniós szabványoknak, olcsó anyagokat tartalmaznak és spórolnak a gyártási folyamatokon.

Az olcsó patronok segítségével történő nyomtatás a tüdő és a légutak irritációjához vezethet, és fennáll a veszélye, hogy a bőrön is hasonló reakció lép fel ezen festékek cseréjekor.

Káros anyagokat azonban minden típusú toner felszabadít. A nyomtatás során nanorészecskék kerülnek a levegőbe, amelyek színhordozóként szolgálnak. A benzol, az ózon vagy a formaldehid és más mérgező vegyületek is elpárolognak.

Ezek azonban nem csak akut egészségügyi problémák. A NanoImpact tudományos folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a tonerek részét képező nanorészecskék intenzív expozíciója egyetlen nap alatt változást okozott a kísérleti patkányok génszintjében.

Ezek a változások hosszú távúés negatív – hatást gyakorolnak az anyagcserére (azaz a tápanyagok hatékony feldolgozására), a immunitásra és a szív- és érrendszerre. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a kísérleti állatok sokkal nagyobb koncentrációnak voltak kitéve, mint egy normál irodai munkavégzés során.

A tanulmányt végző Nyugat-Virginia Egyetem kutatói azonban egy meg nem nevezett szingapúri cég dolgozóinál is találtak némi változást a genomban, ahol a lézernyomtató eszközök egész nap teljes kapacitással dolgoztak. Egyébként ezek a megállapítások az oka annak, hogy a festékpor utántöltés is rossz ötlet.

Szerencsére számos módszer létezik a káros vegyületeknek való kitettség jelentős csökkentésére. 

A szobanövények tisztítják a levegőt

A növények nemcsak békét teremtenek és a hangulatunkat javíthatják, hanem megtisztítják a levegőt a szén-dioxidtól és számos különböző szennyező anyagtól. Méghozzá olyan jelentős mértékben, hogy a NASA foglalkozott az űrállomásokon az űrhajósok túlélésében való részvételükkel is.

Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a leghatékonyabb légtisztító a vitorlavirág. Hatékonyan távolítja el a levegőből a benzolt, a triklór-etilént és a formaldehidet. De vigyázat, a vitorlavirág önmagában mérgező.

Egyéb nagy hatékonyságú beltéri levegőtisztító növény a:

 • közönséges borostyán,
 • különböző típusú dracenák és sárkányfák,
 • a szobai futóka,
 • anyósnyelv (Sansevieria).

Ideális esetben a déli oldalra helyezzük a növényeket. Törekedjen arra, hogy 10 m2-enként legalább egy növény legyen (további információ az egészségesebb irodáról szóló cikkben).

istock-1015989768.jpg

A minőségi szellőztetés alap

A nyomtatók működése többek között hozzájárul a beteg épület szindrómához, amely az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejlett országok lakosságának több mint kétharmadát érinti. Az alábbiakban nyilvánul meg:

 • fejfájás,
 • szédülés és hányinger,
 • szem- és torokirritáció,
 • viszkető bőr,
 • fáradtság.

A beteg épület szindróma jellemzően az irodaházakban jelentkezik, mert itt sokszor nem lehet kinyitni az ablakokat, és nem fordítanak különös figyelmet a megfelelő elszívóerőre. A korlátozott légáramlás a helyiségekben így a káros anyagok felhalmozódásához vezet.

Ideális a szelepek tisztítása és a szűrők folyamatos cseréje, de ez nem mindig lehetséges. Ekkor a légtisztítók még a közepes méretű irodákban is segítenek hatékonyan eltávolítani a levegőben szétszóródott szennyeződéseket.

A nyomtató kihelyezése az irodából

Jelentősen csökkentheti a nyomtató és a tonerek által termelt nanorészecskék és szennyező anyagok mennyiségét, ha a lézernyomtatót külön helyiségben helyezi el, például a folyosón.

Ez a megoldás egyéb okokból is ideális: a nagyobb cégeknél a nyomtató könnyen elérhető minden dolgozó számára (Wi-Fi-n keresztüli vezeték nélküli kapcsolatot feltételezve), és a készülék nyáron nincs kitéve szélsőséges hőmérsékletnek (lásd az elektronikai túlmelegedésről szóló cikket ).

Ügyeljen arra, hogy az eszköz mellett legyen mindig extra toner és irodai papírt.

istock-641755750.jpg

Csak megbízható gyártótól vásároljon tonert

Nyomtatópatronok vásárlásakor válasszon megbízható e-shopokat és gyártókat. Különösen fontosak a:

 • megfelelő garanciális feltételek (a kompatibilis tonerek vezető szállítói élethosszig tartó garanciát és kártérítést garantálnak a nyomtató károsodása esetén),
 • minőség tanúsítványok,
 • származási ország (a minőségi tonerek általában európai országokból származnak – beleértve Magyarországot is).

A megbízható e-shopokat a független termék-összehasonlítók pozitív értékelései alapján ismerheti fel, ilyen esetekben csak azoknak a felhasználóknak küldenek elégedettségi kérdőívet, akik ténylegesen vásároltak az üzletben.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

5 tipp a hangulatosabb irodához

Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt tudjunk nyújtani a munkahelyünkön, jól kell magunkat éreznünk az irodában. Végül is napi 8 órát töltünk...

21. 6. 2021  Teljes cikk »

Hogyan csatlakoztassa a nyomtatót a számítógéphez, és nyomtasson 5 perc alatt

Új nyomtatót vásárolt, és a lehető leggyorsabban üzembe szeretné helyezni, de ez a feladat teljesen új kihívás Önnek, illetve nem tudja,...

26. 11. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap