Patroncsere HP, Canon, Epson és más tintasugaras nyomtatókban

25. 4. 2022

21. Április 2022, 11:00 | A patroncsere nem nehéz, és pillanatok alatt megbirkózik vele bárki, még akkor is, ha még soha nem csinált hasonlót. Nézzük meg, miben különbözik a csere a tintasugaras és lézeres berendezéseknél, hogyan kell pontosan eljárni és mire kell figyelni.

A készülék maga jelzi a cartridge (tintapatron) cseréjének idejét. Általában előre figyelmeztet az eszköz arra, hogy egy bizonyos szín mennyisége csökken. Ilyen helyzetben gond nélkül kinyomtathat még néhány oldalt, de jó, ha van kéznél egy új tintapatron.

Ha színes nyomtatója van, a fekete-fehér nyomtatás is - sokak számára meglepő módon - színes patronokat fogyaszt. A sárga, a cián és a rózsaszín árnyalatait a betűk éleinek vagy táblázatainak sima átmenetéhez és a túl éles kontúrok simításához használják. E színek fogyasztásának oka tehát pusztán vizuális.

Ha valóban csak a fekete patront szeretné használni a dokumentumok nyomtatására, akkor a nyomtatás előtti beállításnál válassza a "fekete-fehér nyomtatás", ill. "szürkeárnyalatos nyomtatás" funkciókat.

Tipp: Sokkal olcsóbban szeretné megvásárolni az utántöltőket a nyomtatási minőség feláldozása nélkül? Használja ki az alternatív TonerPartner PREMIUM patronok előnyeit, amelyek akár 4-szer olcsóbbak, mint az eredeti patronok, és szinte azonos összetételűek - és életre szóló garanciát is vállalunk érte. A tintafogyasztás csökkentésével pénzt is megtakaríthat.

A patroncsere folyamata

A cartidge cseréje sok tekintetben különbözik a toner cseréjétől. Mindenekelőtt vegye figyelembe azt a tényt, hogy ha nem elég óvatosan jár el, beszennyezheti ruháját, asztalát vagy magát a nyomtatóberendezést is.

Csere esetén mindig kövesse a berendezés gyártójának utasításait, azonban az üres patronok cseréje a következő lépésekben foglalható össze:

1) Kapcsolja ki a nyomtatót, nyissa ki a fedelet, és óvatosan távolítsa el az üres patront - néha meg kell nyomnia a patronon lévő gombot vagy kart. Ne érintse meg a nyomtatófúvókát, mivel az még mindig tintás lehet.

2) Tegye a régi tintapatront az eredeti csomagolásba, vagy vigye el egy újrahasznosítóba, vagy készítse elő a vásárlásra (ez a lehetőség csak azokra az eredeti patronokra vonatkozik, amelyek üres patronjai újratölthetők és utángyártott patronként értékesíthetők).

3) Vegye ki az új tintapatront a csomagolásából, távolítsa el a védőszalagot, esetleg a műanyag fedelet, és helyezze be az üres nyílásba. Ha tinta szivárog az új patronból, ne töltse be nyomtatójába, csomagolja vissza, és küldje vissza panasszal. Ezenkívül soha ne tegyen más típusú patront az üres nyílásba, mint amilyen eredetileg ott volt. Ezenkívül ne érintse meg a fúvókákat vagy a rézérintkezőket (ezek biztosítják a kommunikációt a kazetta chipje és a nyomtató között).

4) Csukja le a nyomtató fedelét, és végezzen próbanyomtatást. Ha rossz minőségű, aktiválja a nyomtatófej tisztítását. Ne használja azonban ezt a funkciót feleslegesen – a tisztítás viszonylag sok tintát fogyaszt.

istock-514246691.jpg

A patronok újratöltése tintával? Inkább nem

Bár az előző sorokban szó volt az eredeti patronok üres patronjaiba való tinta utántöltésről, otthoni körülmények között jobb, ha elkerüli ezt a technikát. Igen, lehet kapni a piacon utántöltő készleteket (angolul: refill kit), de ezek legtöbbször többet ártanak, mint használnak.

Nem minden tintapatron alkalmas újratöltésre, ill. speciális (és drága) technikákat igényel. Ezenkívül előfordulhat, hogy helytelenül tölti fel a patront, és a kifolyó tinta véglegesen károsíthatja a nyomtatót. Ebben az esetben az eladó biztosan nem fogadja el a reklamációt.

Kivételt képeznek a tartályos nyomtatók, amelyek – ahogy a nevük is mutatja – a speciális, nagy kapacitású tartályok folyamatos utántöltésén alapulnak. A töltéshez speciális palackokat használnak, amelyeket egyszerűen a tartály szájához kell helyezni és megnyomni (további információ a tartálynyomtatók előnyeiről szóló cikkben talál).

Tintacsere különféle márkájú nyomtató esetén

A könnyebb megértés érdekében néhány videót is csatolunk a patronok cseréjéről:
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Ha felmondom a szolgálatot, a hulladéklerakóba akarok kerülni? avagy Hogyan hasznosítsuk újra a tonereket

A hulladék osztályozása sokak számára egy teljesen magától értetődő tevékenység. Ha Ön is azok közé tartozik, akik aktívan kiveszik a...

19. 6. 2019  Teljes cikk »

Tonerek cseréje a nyomtatóban: Mire kell figyelni, hogy az új toner hibátlanul működjön?

Bár jó lenne, ha a nyomtatóval kapcsolatos egyetlen beruházás a kezdeti beruházás lenne, az igazság az, hogy alkalmanként új tonert vagy...

12. 12. 2022  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap