Plotter nyomtató és a nagyformátumú nyomtatás: a megfelelő eszköz kiválasztása

17. 5. 2021

17. Május 2021, 10:00 | Bár nem tudatosítjuk, a nagy formátumú nyomatok életünk szerves részei. Munkába menet nagy hirdetési felületeket látunk, a munkahelyen túlméretezett projektdokumentációval dolgozunk. De pontosan mi szükséges a nagy formátumú nyomtatáshoz? Van-e bármiféle hátránya?

Kiemelt termékek a kínálatunkból

A nagyformátumú nyomtatásnak nincs hivatalos szabványosítása, a gyakorlatban ez általában az A3 méretű papírformátumok nyomtatását jelenti. A nagy formátumú nyomatok közé tartoznak (a fent említett példák mellett) a plakátok, térképek, transzparensek és számos más nyomtatott anyag is.

Nagyformátumú nyomtatással - a hétköznapi dokumentumok nyomtatásával ellentétben - a klasszikus irodai nyomtatók nem birkóznak meg. Például az A2 papír mérete 42 × 59,4 cm. Ennek ellenére vannak olyan kereskedelmi eszközök, amelyek képesek a nagyobb lapok kezelésére is. Egyes nyomtatók akár 5 méter széles papírra is képesek nyomtatni, de ezeket az eszközöket még az irodába sem könnyű beszerezni.

Különlegesség a plotter nyomtatás az ún. plotterek segítségével. Ezek olyan tintasugaras nyomtatók, amelyek papírtekercsre nyomtatnak. Ezért rendelkeznek egy vágóeszközzel, amely meghatározott hosszúságúra vágja a nyomatot. A plotterek nyomtatáshoz úgynevezett vektor nyomtatást (míg a hagyományos nyomtatók bitképes nyomtatást) használnak. A vektorokban történő nyomtatás lehetővé teszi a finom részletek kirajzolását is, gyakran speciális nyomtatási tollak segítségével. A plotter nyomtatók ezért az építészeti vagy grafikai stúdiók első számú választásai.

Lézer, tinta, szitanyomás és egyéb technológiák
Ebben a cikkben a nagyformátumú nyomtatásról van szó tintasugaras és lézeres technológiával, amelyet a hagyományos nyomtatók is használnak. Vannak viszont olyan eszközök is, amelyek pl. szitanyomással vagy ofszetnyomtatással működnek, de ezeket elsősorban a csillagászati ​​árak miatt csak kereskedelmi nyomtatásra használják.

A papírra történő nyomtatás mellett - amiről ebben a cikkben beszélünk - vannak olyan nyomtató eszközök is, amelyek képesek pl. vászonra vagy PVC-re nyomtatni. Az ofszetnyomtatókhoz hasonlóan ezek az eszközök is drágák, és csak szakosodott vállalatok számára térül meg a beruházás, pl. grafikai stúdiók vagy kültéri reklámozásra szakosodott reklámügynökségek.

Nagyformátumú nyomtató: mikor éri meg?

Számos tényezőt kell figyelembe venni egy plotter vagy egy nagyformátumú nyomtató kiválasztásakor. Mindig tegye fel magának a következő kérdéseket:

Milyen gyakran és mekkora mennyiségben szeretne nyomtatni?

Mielőtt egy nagyformátumú nyomatót vásárolna kérdezze meg magától, hogy milyen gyakran fogja használni az adott eszközt, nem érné-e meg inkább egy speciális céget megbízni a nyomtatással. A nagyformátumú nyomtatók ára ugyanis nagyon magas, és a patronok is drágák.

A nyomtatási költségek megtakarításának viszont számos módja van. Megoldást jelenthetnek az ún. alternatív tonerek, amelyek ugyanolyan minőségűek, mint a nyomtatógyártók eredeti utántöltői, de akár négyszer is olcsóbbak lehetnek.

Milyen minőségben (és színben) szeretne nyomtatni?

A nyomtatási minőség szempontjából az alábbi nagyformátumú nyomtatókat különböztetjük meg:

Lézernyomtatók - olyan görgő technológiát alkalmaz, amelyre a megvilágítás szerint tinta (festékpor) tapad, és amelyet ezután az aljzatra (papírra) visznek át; a lézernyomtatók a három felsorolt típus közül a legalacsonyabb nyomtatási minőséggel rendelkeznek. Alkalmasak nagyformátumú dokumentumok nyomtatására, viszont nem használhatók részletes grafikák vagy fényképek nyomtatása esetén. A nagyformátumú nyomtatók esetén a lézertechnika inkább perifériás kérdés.

Tintasugaras nyomtatók - a kép úgy kerül a papírra, hogy a tintát „ráfújja” a patronból. Minőségük elégséges a legtöbb nyomtatási feladathoz, de nem feltétlenül ajánlott részletes rajzok nyomtatásához.

Plotterek - nagyformátumú nyomtató a legmagasabb nyomtatási minőséggel.

A nyomtatni kívánt eredeti dokumentum színskálája szintén döntő fontosságú a választás során. A problémát a világoszöld, narancssárga és rózsaszín tónusok nyomtatása okozhatja - a CMYK modell, amelyet a legtöbb nyomtató használ, nem tudja keverni ezeket az élénk színeket (lásd az RGB és CMYK modellekről szóló összehasonlító cikkünket).

A megoldás az ún, hexachrom nyomtatásra képes eszközök, amelyek gyakorlatilag bármilyen elképzelhető színt képesek lefedni.

Mekkora méretben szeretne nyomtatni?

Még a nagyformátumú nyomtatóknál is vannak különbségek abban, hogy mekkora dokumentummal képesek „elbánni”. A hagyományos eszközök max. 900 × 1280 mm méretű SRA0 papírra képesek nyomtatni. Az SRA0 az A0 formátumon alapul (841 × 1 189 mm), de nagyobb, így a nyomtatott kép tovább vágható, hogy egy teljesen kinyomtatott lapot kapjunk. Vannak azonban olyan plotterek is, amelyek képesek szegély nélküli nyomtatásra is.

Példák nagyformátumú nyomtatókra

EPSON SureColor SC-T3100x 220V

Az EPSON SureColor SC-T3100x 220V tintasugaras nyomtató akár az A1 formátumot is képes kezelni. Tartályrendszerrel rendelkezik, ahol a tinta közvetlenül 140 ml-es palackokból tölthető fel, ami jelentősen csökkenti a nyomtatási költségeket.

A nyomatott dokumentumok akár 2400 × 1200 DPI felbontásúak is lehetnek. A gép papírlapokra és papírtekercsekre is nyomtat, és automatikus dokumentumadagolóval van felszerelve.

A nyomtatóhoz eredeti EPSON SureColor SC-T3100 tonereket is vásárolhat.

1494865_0a.jpg

EPSON SureColor SC-T5100N

Az EPSON SureColor SC-T5100N legfeljebb A0+ papír (91,4 × 129,2 cm) és 2400 × 1200 DPI felbontású nyomtatásra képes.

A nyomtató speciális UltraChrome XD2 pigmenttintákat használ, amelyek ellenállóvá teszik a nyomtatott dokumentumot a vízzel és kopással szemben. Az előző készüléktől eltérően az EPSON SureColor SC-T5100N nem tintatartály-rendszert, hanem klasszikus patront használ.

1342654_0b.jpg

Hasonló termékek

+ Ajándék
EPSON nyomtató SureColor SC-T3100x 220V, 4tinta, 2400x1200 dpi, A1, USB 3.0, Ethernet, WiFi
Raktáron
1 116 280 Ft
878 961 Ft Áfa nélkül
Legalacsonyabb ár az elmúlt 30 napban: 1 076 724 Ft
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Papírméretek: a méretek és a megfelelő nyomtatók áttekintése

Az A4-es formátumról már valószínűleg mindenki hallott. De tudja, hogy mekkora az A2 papír mérete és mire használják? Mit tud a B típusú...

26. 4. 2021  Teljes cikk »

RGB vs. CMYK: Hogyan lehet a legjobb nyomtatási eredményt elérni?

Képzelje el, hogy egy fontos előadásanyagot nyomtat. Látszólag nincs benne nehézség- csak a nyomtatás gombot kell megnyomni. Ekkor...

8. 3. 2021  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap