Toner vs. tintapatron: miben különböznek egymástól és hogyan válasszuk ki a megfelelő utántöltőt?

18. 5. 2022

18. Május 2022, 11:43 | Akár szórványosan, akár rendszeresen nyomtat, nem kerülheti el a nyomtató utántöltését. De tudja, hogy mi a különbség a tonerek és a tintapatronok között? Honnan ismerheti fel a megfelelő utántöltőt, és cserélheti ki anélkül, hogy a nyomtatójában kárt tenne?

A terminológia nem csak az ügyfeleinknek okoz nehézséget - ismételjük át, hogy miben is különböznek a tonerek és a tintapatronok.

Mi a toner?

A lézernyomtatók és másolók tonereket használnak. Nyomtatási közeget tartalmaz - egy színes port, amely magas nyomáson történő nyomtatás esetén 120-180 °C hőmérsékleten „sül rá“ a nyomtatási dokumentumra (pl. papírra) - részletesebb leírást a lézernyomtató működéséről szóló cikkben talál.

Festékporként magas hőmérsékletnek ellenálló polimereket használnak. A tonerek négy színes pigmentet tartalmaznak a fekete-fehér és a színes nyomtatáshoz is: cián, bíbor, sárga és fekete (Cyan, Magenta, Yellow a Key Plate - CMYK). Ezen alapszínek átfedésével a lézernyomtató minden elképzelhető árnyalatot képes kikeverni.

A toner további részei:

  • chip - a toner és a nyomtató közötti kommunikációt szolgálja,
  • adagoló - a festékpor pontos mennyiségét szabályozza,
  • tömítés - megakadályozza a por kiömlését a toner kezelésekor,
  • egyéb toneralkatrészek.
11.jpg

Honnan tudhatom, hogy milyen tonerre van szükségem?

A megfelelő toner a nyomtató típusától függ. A modell típusát és az adott modell számát megtalálja az eszközön lévő címkén (gyakran a készülék hátán vagy alján, néha elöl helyezik el). Például az alábbi nyomtatón könnyen megtudhatja, hogy egy HP nyomtatóról, LaserJet Pro típusról és M203dw modellről van szó (lásd a piros nyíl).

Ezután egyszerűen keresse ki a megfelelő tonert a főoldalunkon található keresősáv segítségével.

2.png

A megfelelő tonert az utántöltők menüpont alatt találja - adja meg a gyártót, a modell típusát, az adott modell számát, és nyomja meg a "utántöltők keresése" gombot:

snímka-obrazovky-2021-05-24-o-21.27.45.png

Mi az a tintapatron (cartridge)?

A cartridge a tintasugaras nyomtatóba való patron neve, magyarul a tintapatron kifejezés használatos. A tintapatron egy vagy több tartályt tartalmazhat - a fekete patron általában különálló, a színes patronok három alap színű (cián, bíbor és sárga) tartályokat tartalmaznak.

A nyomtatás a nyomtatófejen keresztül történik, amelybe a patron tintát szolgáltat. A nyomtatófej több száz akár ezer fúvókával van ellátva, amelyek miniatűr tintacseppeket juttatnak a papírra. További információt a tintasugaras nyomtató működéséről szóló cikkben talál.

A tintapatron, a nyomtató és a számítógép (vagy más végberendezés) közötti kommunikációt a patronon lévő chip biztosítja. Ez jelzi a tinta hiányát vagy egyéb hibákat is.

Ha elfogy a tinta, vegyen új tintapatront. Javasoljuk, hogy tintát csak olyan nyomtatóba töltsön újra, amelyek tintatartály-rendszerrel rendelkeznek, és amelyek megfelelően fel vannak szerelve erre a feladatra. A klasszikus utántöltők esetén fennáll annak a veszélye, hogy az újratöltés után szivárogni fog a tinta, és az visszafordíthatatlan károkat okoz a nyomtatóban.

Honnan tudhatom, hogy milyen tintapatronra van szükségem?

A tintapatron kiválasztásának eljárása megegyezik a tonerek esetében ismertetett lépésekkel. Keresse ki a tintasugaras nyomtatójának konkrét modelljét, és az utántöltő kereső felületen keresztül keresse meg a megfelelő tintapatront.

Mit tegyek, ha a nyomtató a patron cseréje után sem nyomtat?

Általában az alábbi hibák egyike áll fenn:

  • Papír probléma. A nyomtató leállítja a nyomtatást, és a "paper jam" vagy "no paper" üzenet jelenik meg a kijelzőn.

A "paper jam" papírelakadást jelez az adagolóban. Nyissa ki a nyomtatót, és óvatosan húzza ki a hengerek között elakadt papírt. Kerülje a rángatást - fennáll a papír elszakadásának veszélye. Ha a szakadás mégis bekövetkezik, forduljon inkább egy hivatalos szervizközponthoz.

"No paper" hiba esetén egyszerűen töltse be a papírt a tálcába.

  • Műszaki hiba. Ha először használja a nyomtatót, előfordulhat, hogy hiányzik a nyomtató illesztőprogram a gépéről (töltse le a gyártó hivatalos webhelyéről). Egyéb műszaki hibák a végeszköz és a nyomtató közötti gyenge kommunikációt jelezhetik - ha a hiba száma megjelenik, olvassa el a gyártó kézikönyvében a leírást.

Megoldást találhat a tintasugaras nyomtató hibáit elemző cikkünkben is.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Lézernyomtató A-tól Z-ig: hogyan működik

Amennyiben már túl van a lézer vs. tintasugaras nyomtató párbajon“ és győztesként a lézernyomtatót választotta, talán érdekli, hogyan...

1. 1. 2020  Teljes cikk »

Mi rejtőzik a lézernyomtató toner belsejében?

Ha elfogy a festék, egyszerűen vesz egy új tonert, és boldogan nyomtathat tovább. De gondolkodott már azon, hogy mi rejtőzik a műanyag...

4. 9. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap