Toner vs. tintapatron: miben különböznek egymástól és hogyan válasszuk ki a megfelelő utántöltőt?

18. 5. 2022

Akár szórványosan, akár rendszeresen nyomtat, nem kerülheti el a nyomtató utántöltését. De tudja, hogy mi a különbség a tonerek és a tintapatronok között? Honnan ismerheti fel a megfelelő utántöltőt, és cserélheti ki anélkül, hogy a nyomtatójában kárt tenne?

Tartalomjegyzék:

 • Mi a toner?
 • Honnan tudhatom, hogy milyen tonerre van szükségem?
 • Mi az a tintapatron (cartridge)?
 • Mit tegyek, ha a nyomtató a patron cseréje után sem nyomtat?
 • A terminológia nem csak az ügyfeleinknek okoz nehézséget - ismételjük át, hogy miben is különböznek a tonerek és a tintapatronok.

  Mi a toner?

  A lézernyomtatók és másolók tonereket használnak. Nyomtatási közeget tartalmaz - egy színes port, amely magas nyomáson történő nyomtatás esetén 120-180 °C hőmérsékleten „sül rá“ a nyomtatási dokumentumra (pl. papírra) - részletesebb leírást a lézernyomtató működéséről szóló cikkben talál.

  Festékporként magas hőmérsékletnek ellenálló polimereket használnak. A tonerek négy színes pigmentet tartalmaznak a fekete-fehér és a színes nyomtatáshoz is: cián, bíbor, sárga és fekete (Cyan, Magenta, Yellow a Key Plate - CMYK). Ezen alapszínek átfedésével a lézernyomtató minden elképzelhető árnyalatot képes kikeverni.

  A toner további részei:

  • chip - a toner és a nyomtató közötti kommunikációt szolgálja,
  • adagoló - a festékpor pontos mennyiségét szabályozza,
  • tömítés - megakadályozza a por kiömlését a toner kezelésekor,
  • egyéb toneralkatrészek.
  11.jpg

  Honnan tudhatom, hogy milyen tonerre van szükségem?

  A megfelelő toner a nyomtató típusától függ. A modell típusát és az adott modell számát megtalálja az eszközön lévő címkén (gyakran a készülék hátán vagy alján, néha elöl helyezik el). Például az alábbi nyomtatón könnyen megtudhatja, hogy egy HP nyomtatóról, LaserJet Pro típusról és M203dw modellről van szó (lásd a piros nyíl).

  Ezután egyszerűen keresse ki a megfelelő tonert a főoldalunkon található keresősáv segítségével.

  2.png

  A megfelelő tonert az utántöltők menüpont alatt találja - adja meg a gyártót, a modell típusát, az adott modell számát, és nyomja meg a "utántöltők keresése" gombot:

  snímka-obrazovky-2021-05-24-o-21.27.45.png

  Mi az a tintapatron (cartridge)?

  A cartridge a tintasugaras nyomtatóba való patron neve, magyarul a tintapatron kifejezés használatos. A tintapatron egy vagy több tartályt tartalmazhat - a fekete patron általában különálló, a színes patronok három alap színű (cián, bíbor és sárga) tartályokat tartalmaznak.

  A nyomtatás a nyomtatófejen keresztül történik, amelybe a patron tintát szolgáltat. A nyomtatófej több száz akár ezer fúvókával van ellátva, amelyek miniatűr tintacseppeket juttatnak a papírra. További információt a tintasugaras nyomtató működéséről szóló cikkben talál.

  A tintapatron, a nyomtató és a számítógép (vagy más végberendezés) közötti kommunikációt a patronon lévő chip biztosítja. Ez jelzi a tinta hiányát vagy egyéb hibákat is.

  Ha elfogy a tinta, vegyen új tintapatront. Javasoljuk, hogy tintát csak olyan nyomtatóba töltsön újra, amelyek tintatartály-rendszerrel rendelkeznek, és amelyek megfelelően fel vannak szerelve erre a feladatra. A klasszikus utántöltők esetén fennáll annak a veszélye, hogy az újratöltés után szivárogni fog a tinta, és az visszafordíthatatlan károkat okoz a nyomtatóban.

  Honnan tudhatom, hogy milyen tintapatronra van szükségem?

  A tintapatron kiválasztásának eljárása megegyezik a tonerek esetében ismertetett lépésekkel. Keresse ki a tintasugaras nyomtatójának konkrét modelljét, és az utántöltő kereső felületen keresztül keresse meg a megfelelő tintapatront.

  Mit tegyek, ha a nyomtató a patron cseréje után sem nyomtat?

  Általában az alábbi hibák egyike áll fenn:

  • Papír probléma. A nyomtató leállítja a nyomtatást, és a "paper jam" vagy "no paper" üzenet jelenik meg a kijelzőn.

  A "paper jam" papírelakadást jelez az adagolóban. Nyissa ki a nyomtatót, és óvatosan húzza ki a hengerek között elakadt papírt. Kerülje a rángatást - fennáll a papír elszakadásának veszélye. Ha a szakadás mégis bekövetkezik, forduljon inkább egy hivatalos szervizközponthoz.

  "No paper" hiba esetén egyszerűen töltse be a papírt a tálcába.

  • Műszaki hiba. Ha először használja a nyomtatót, előfordulhat, hogy hiányzik a nyomtató illesztőprogram a gépéről (töltse le a gyártó hivatalos webhelyéről). Egyéb műszaki hibák a végeszköz és a nyomtató közötti gyenge kommunikációt jelezhetik - ha a hiba száma megjelenik, olvassa el a gyártó kézikönyvében a leírást.

  Megoldást találhat a tintasugaras nyomtató hibáit elemző cikkünkben is.

  Hasonló cikkek

  3 perces olvasmány

  Tintasugaras nyomtató szerkezeti elemei: A fontos alkatrészek funkciói és hibái

  Megnyom egy gombot, és varázsütésre az egyesek és nullák átáramlanak a számítógépéből a nyomtatóba és egy pillanat alatt tiszta, illatos papírra kerül az elektronikus dokumentum. Valószínűleg nyilvánvaló, hogy a műanyag dobozban nem zöld szörnyecskék raboskodnak, de elgondolkodott már azon, hogyan is működik egy nyomtató? Milyen részekből áll, és milyen szerepet játszanak az egyes alkatrészek a nyomtatási feladatokban? És mi van, ha valami elromlik? A nyomtató melyik része lehet a hibás? Nézzen be velünk egy tintasugaras nyomtató burkolata alá!

  Teljes cikk »
  3 perces olvasmány

  Mi rejtőzik a lézernyomtató toner belsejében?

  Ha elfogy a festék, egyszerűen vesz egy új tonert, és boldogan nyomtathat tovább. De gondolkodott már azon, hogy mi rejtőzik a műanyag kazettában? Mitől fekete a fekete toner, mi a fő összetevője és miért nem kell a lézernyomtatóval készült nyomatokat megszáradni hagyni ahhoz, hogy ne kenődjenek el? A következő cikkben a lézernyomtató tonerek belsejébe nézünk bele.

  Teljes cikk »