Honnan tudja, hogy a számítógépe vírusos?

06. 1. 2020

6. Január 2020, 23:42 | Gyanítja, hogy számítógépe megfertőződött rosszindulatú programokkal? Ha észlelte, hogy a számítógép teljesítménye lelassult, az egész rendszer időnként indokolatlanul összeomlik, a böngésző megváltozott az Ön tudta nélkül, vagy ha zavarja a mindenütt jelenlevő reklámok, akkor a feltételezése valószínűleg helytálló. A következő cikk bemutatja, hogyan lehet felismerni a számítógépes rosszindulatú programokat.

Mi a számítógépes vírus?

A rosszindulatú szoftverek általános neve a malware ( angol: malicious software). A számítógépes vírusok egyike a malware-nek. Célja általában a számítógép vagy a felhasználó károsítása. Egyéb ismert malware programok a trójai faló, különféle kémprogramok (spyware), zsaroló programok (ransomware), reklám programok (adware) és számítógépes férgek.

Miért hozzák létre a rosszindulatú programokat?

A rosszindulatú programok szerzőinek célja eltérő. A programozók néha pusztán érdeklődésből, lelkesedésből vagy viccből készítik őket. Leginkább a rosszindulatú szoftvereket anyagi haszonszerzés céljából hozzák létre. A támadók megpróbálják ellenőrizni a számítógépet rosszindulatú programok révén, kivonni az érzékeny adatokat és jelszavakat, vagy csatlakoztatni egy nagyobb hálózathoz, amelyet illegális tartalom vagy DDoS támadások terjesztésére használnak.

Hogyan tudja, hogy számítógépe megfertőződött-e rosszindulatú programmal?

A vírusos számítógépet azonnal felismeri. Nem működik ahogy Ön szeretné, a rendszer összeomlik, teljesítménycsökkenés mutatkozik nyilvánvaló okok nélkül ... Gyakran azonban egy nem kívánt fertőzés az operációs rendszerben rejlik, és nem is veszi észre annak negatív hatásait felhasználóként. Csak két megbízható módszer létezik a számítógépes vírusok elkerülésére, ideális esetben mindkettő kombinálásával:

 1. Használjon minőségi és megbízható víruskereső programot
 2. Kövesse a biztonságos számítógép használat szabályait, különösen az interneten.

A legtöbb rosszindulatú szoftver böngészőn keresztül jut számítógépünkbe. A számítógépes támadók kifinomult gyakorlatainak némelyikétől nehéz megóvni a gépet, ám sok esetben a felhasználók tudatlansága okozza a problémát. Olvassa el a böngésző beállításait és az adatvédelemről szóló online cikket.

Antivírus: a legegyszerűbb módszer kideríteni, hogy számítógépe fertőzött-e

Ha gyanítja, hogy számítógépe rosszindulatú programokkal fertőzött, de a víruskereső program nem jelezte, akkor megpróbálhatja a számítógép teljes vizsgálatát. Manapság szinte minden víruskereső program rendelkezik ezzel a funkcióval, beleértve az ingyen használható programokat is.

antivir L

A világ egyik legszélesebb körben használt víruskereső programja az Avast. Megbízható és egyszerűen használható ingyenes verzióban is.

Ha a számítógép teljes átvizsgálása után az antivírus sem talált veszélyt, akkor kipróbálhatja az interneten található online víruskereső szoftverek egyikét. Távolról beolvashatják számítógépét, hogy fertőzött-e. Ha még ez az eszköz sem észlel fertőzést, akkor valószínű, hogy a számítógép problémája máshol lesz. Kipróbálhatja azonban a cikk későbbi részében ismertetett egyéb módszereket a rosszindulatú programok észleléséhez.

A számítógép teljesítményét nem csak a rosszindulatú programok okozzák

A számítógép teljesítményének lassulása a rosszindulatú programok általános megnyilvánulása. Lehet, hogy sok más okot is meg kell szüntetnie, mielőtt kijelenti, hogy számítógépe rosszindulatú programokkal fertőződött.

 1. Az operációs rendszerd alacsony kapacitása ( RAM) - előfordulhat, hogy egyszerre túl sok alkalmazást futtat, így a RAM memória egyszerűen nem felel meg a követelményeknek. A Windows operációs rendszer fel van szerelve egy feladatkezelővel, ahol információkat talál az alkalmazások futtatásáról és azok memóriafelhasználásáról. Az elindításához nyomja meg a CTRL + ALT + DELETE (egyidejűleg) gombot.
 2. Az internet böngészője túl sok memóriát használ - ha úgy találja a feladatkezelőben, hogy a böngésző használja a legtöbb memóriát,akkor távolítsa el a felesleges bővítményeket, zárja be a nem használt ablakokat, és ha a rendszer jelentősen felgyorsul, a számítógépe biztosan nem vírusos.
 3. Kevés a lemezterület - ebben az esetben meg kell tudnia, hogy mennyi lemezterületet foglalnak el a fájlok. Ha a fennmaradó szabad terület kevés, akkor biztonsági másolatot kell készítenie a fájlokról majd szabadítson fel lemezterületet.
 4. Elavult operációs rendszer vagy illesztőprogramok - letilthatja a rendszerfrissítéseket, amelyek miatt a rendszer lassú. Ellenőrizze, hogy a Windows legújabb verzióját használja, és ha igen, frissítse a rendszert.
 5. Töredezettség-mentesítés (Defragmentálás) - a rendszer hosszú távú használatakor a fájlok részeit a számítógép memóriájának különböző helyein tárolják. A velük való munka lassabb a nagyobb rendszerterhelés miatt. A Windows 7-es verziója automatikus defragmentálási funkcióval rendelkezik. Ha nem használ régebbi verziót, akkor ez a probléma az Ön esetében nem fordulhat elő.

Ha kiküszöböli a számítógép rossz teljesítményének minden okát, és az eszköz továbbra sem működik megfelelően, a malware fertőzés valószínűtlen.

Vigyázzon a szokatlan eseményekre

  1. Kék halál - kit ne zavarna a rendszer hirtelen összeomlása és az ezt követő „népszerű” kék képernyő? A rendszer újraindítása előtt figyelje a képernyőn megjelenő hibaüzenetre. Ha a problémát nem találja, annak oka lehet a számítógép hardverének és / vagy szoftverének kompatibilitása, vagy rosszindulatú program.
modra obrayovka L

Az ismert kék képernyő, amely a Windows összeomlása után jelenik meg, nem jelez semmi jót.

 1. A böngésző kezdőlapja megváltozott az Ön tudta nélkül - ha még nem változtatta meg a böngésző beállításait, akkor véletlenül engedélyezte a kiterjesztést egy nem megbízható webhelyről előugró linkre kattintva. Megpróbálhatja megváltoztatni a kezdőlapot manuálisan a böngésző beállításokban, de ez valószínűleg sokkal mélyebb probléma, amelyet gyakran nem tud megoldani egy új böngésző telepítésével.
 2. Deaktivált antivírus az Ön tudta nélkül - bizonyos típusú rosszindulatú programok eljutnak a számítógépéhez még akkor is, ha azokat egy víruskereső program védi. Kikapcsolhatják vagy deaktiválják a programot. A megoldás a legtöbb esetben az antivírus manuális aktiválása és a számítógép teljes szkennelésének futtatása.
 3. Előugró ablakok, hirdetések, furcsa hangok - a rosszindulatú programok egyéb tünetei különböznek - a mindenütt jelen lévő és idegesítő reklámok, a rendszer furcsa hangjelzései, amelyek azt állítják, hogy a legegyszerűbb műveletet is képtelen elvégezni, új ismeretlen ikonok amit határozottan nem telepített tudatosan. A megoldás ismét olyan speciális programok, amelyek megbízhatóan felfedezik és eltávolítják a rosszindulatú programokat.
Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll