Epson: Egy innovatív márka története, amely egy szójapaszta gyárból indult

07. 6. 2021

7. Június 2021, 10:00 | Nincs sok olyan vállalat, amely azzal dicsekedhet, hogy rendszeresen áttörő technológiákkal áll elő. Az Epson egy ilyen vállalat. Történetének kezdete az óragyártás körül forgott, ugyanis az Epson valójában csak a tokiói olimpiának köszönhetően jutott el a nyomtatók gyártásáig. Folytatás a cikkben...

Kezdetben volt az idő

Ma a Seiko Epson Corporation (röviden Epson) az egyik vezető konglomerátum, amely a csúcskategóriás számítógép és kijelző elektronika gyártására összpontosít. A nyomtatók és utántöltők mellett a japán vállalat kínálatában projektorok, számítógépek, intelligens pénztárgépek és például túlméretes LCD kijelzők is megtalálhatók.

Mint sok más elektronikai óriás, az Epson (Daiwa Kogyo néven) egy kis műhelyben indult, meglehetősen távol a mai hatalmas vállalattól. 1942-ben alapította Suwa-ban - Daino Seikosha (ma Seiko) leányvállalatakén - Hisao Yamazaki.

Kintaro Hattori, a neves japán óragyártó és a fent említett Daino Seikosha cég alapítója, kezdettől fogva védelmezte Yamazaki-t és vállalkozásait. A leendő Epson főleg óraalkatrészek gyártásával foglalkozott. Érdekes tény, hogy a vállalatot a volt miso szójapaszta gyár helyén hozták létre, amely a japán konyha egyik népszerű alapanyaga.

1959-ben Daiwa Kogyo átvette anyavállalatától az óragyár egy részét. Ez azonban nem ellenséges cselekedet volt, a két társaság folytatta az együttműködést (ez a szövetség a mai napig tart). 1969-ben piacra dobták a Seiko Quartz-Astron 35sqm-et - az első kereskedelmi elektronikus órát, amely szilícium oszcillátort használt.

seiko_astron.jpg

Forrás: Deutsches-uhrenmuseum - Saját, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49275392

Az olimpiától a nyomtatókig és a számítógépekig

Ezt megelőzően mindkét vállalat a tokiói nyári olimpia (1964) időmérőinek hivatalos beszállítója lett. Ezzel a szimbolikusnak tűnő cselekedettel elkezdődött az Epson, mint elektronikus nyomtatókat gyártó cég története.

A vállalat több éve kísérletezett nyomtató gyártással, az indulás lendületét pont a Japánban megrendezésre kerülő olimpia jelentette. A szervezőknek ugyanis olyan eszközre volt szüksége, amely képes volt a mért időt kinyomtatni. A Daiwa Kogyo és Daino Seikosha (azaz Epson és Seiko) által szállított nyomtató alapján néhány évvel később létrehozták az egyik első kereskedelmi nyomtatót - az EP-101-et.

A nyomtató eszközt elsősorban digitális számológépekből származó eredmények nyomtatására használták. Az Epson TX-80 pontmátrix nyomtatót általában személyi számítógéphez csatlakoztatták. Az akkor továbbfejlesztett változata (MX-80 modell) az Egyesült Államok legkeresettebb nyomtatójává vált.

Tudta, hogy ...
Gondolkozott már valaha az Epson név eredetén? A mai nyomdagép óriás neve egy angol szójáték az EP ̓s son (magyarul: EP fia). Azon a tényen alapul, hogy az EP-101 nyomtató sokkal kisebb volt, mint az eredeti prototípus, és "leszármazott" (fiú) benyomását keltette.
Az Epson név gyorsan elterjedt, és 1982-ben a Daiwa Kogyo a névbe is beillesztette, aki átnevezte cégét Epson Corporation-nek (és három évvel később Epson Seiko Corporation-nek).

epson-hx-20.jpg

Az 1980-as évek elején az Epson piacra dobta első notebook-ját, az Epson HX-20-at. Számítási műveletekre és egyszerű programok írására használták, primitív játékokat is lehetett játszani rajta. A készülékhez tartozott egy kis nyomtató is, a mágneses szalaggal ellátott speciális kazetták segítségével töltötték be a külső alkalmazásokat.

Az Epson áll a Micro Piezo nyomtatási technológia mögött is, amely nagyon részletes nyomtatást tesz lehetővé az áthaladó tintacseppek méretének szabályozása által. Ennek eredményeként 1994-ben a vállalat piacra dobta az első kereskedelmi forgalomban kapható színes nyomtatót, a Stylus Color (P680) 720 DPI felbontással. Ugyanekkor az Epson piacra dobta a gyorsan száradó színes tintákat is.

Ezzel a vállalat kiküszöbölte azt a két problémát, amelyek az 1990-es évek elején megakadályozták a színes nyomtatók elterjedését: a pontatlan nyomtatást és a színek összemosódását a felvitel után. Egyébként a Micro Piezo technológiát ma is használják.

Rövid visszavonulás

Epson története sem lenne teljes botrányok nélkül, melyek többé-kevésbé összefonódnak a legtöbb globális vállalat történetével. 2003-ban a holland fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolta az Epsont, hogy az nem teszi lehetővé az ügyfeleknek, hogy a patronokban lévő összes tintát felhasználják. Később azonban kiderült, hogy a maradék tinta elengedhetetlen a nyomtatófej megfelelő működéséhez.

2015-ben kiderült, hogy néhány Epson nyomtató patroncserét jelez, amikor a festék körülbelül 20%-a még a partonban van. Ezen botrányok egyike sem tudta a vállalat hírnevét lerombolni.

Az Epson hamarosan további technológiai kihívásokba kezdett. 2016-ban bemutatta saját VR szemüvegét, és a SureColor SC-P10000 tintasugaras nyomtatója is piacra került, amely 1,11 méter szélességig nyomtat (és ezért alkalmas nagy formátumú nyomtatásra).

Más cégek történetei
Kíváncsi más vezető nyomtatógyártók történetére is? Cikkeinkből többet megtudhat a Brother, a Samsung, a HP, a Canon és a Dell vállalatokról.

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

A Samsung márka története: Hogyan jött létre egy szárított hal- és tésztaárusból a világ egyik legnagyobb elektronikai termékeket gyártó cége?

2018-ban a Samsung cég a 12. helyet érte el a világ legértékesebb cégeinek listáján. A dél-koreai óriás tavaly ünnepelte fennállásnak 80....

27. 3. 2019  Teljes cikk »

A Brother márka története - Japánból egészen a világ végére

Könnyedén megkérdőjelezhető az a közismert mondás, hogy a Tatra nem ismeri testvérét. Nem hinnénk, hogy a Kopřivnicé-ben található...

28. 3. 2019  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap