A time management öt szabálya

Aki soha semmit se győz, az jobban teszi, ha elsajátítja a time management alapelveit. Ha olyan munkáról van szó, ami csak őt érinti, azt még valahogy el lehet ezt viselni. Rosszabb a helyzet, ha az utolsó pillanatban adja le a felettesének vagy ügyfelének a befejezetlen munkát. Milyen alapelveket éri meg betartani, hogy győztesen kerüljünk ki az időgazdálkodással vívott harcból?

Tervezzen józan fejjel

Ne becsülje túl a saját erejét: úgy tervezze másnapra a feladatokat, hogy győzni is lehessen azokat. Egyébként fennáll a veszélye, hogy szétszórt lesz, és végül semmit se csinál meg. Napi két vagy három nagyobb feladat éppen elég. A tervezéshez használja a jó öreg határidőnaplót, webes naptárt vagy más erre való eszközt. Rengeteg hasonló célra tervezett alkalmazást találhat az interneten, amik gyakran ingyenesek is.

 

time1.jpg

 

Határozza meg a saját határidejét. Döntse el, hogy körülbelül mennyi időre lesz szüksége a feladatok befejezéséhez. Ugyanis, ha kilátásba helyezzük az időt, amit be kell tartanunk, akkor képesek leszünk határidőn belül elvégezni a feladatot. És fordítva: ha tudjuk, hogy nem szorít az idő, a produktivitásunk hajlamos jelentősen csökkenni.

Határozza meg a fontossági sorrendet

Döntse el, hogy mi a fontos. Kerülje el az értelmetlen erőfeszítéseket, és ne próbáljon meg mindent egyszerre győzni. Ez biztosan nem fog sikerülni, nyomás alatt lesz, és a tudat, hogy mennyi munka vár Önre, hajlamosabbá teszi halogatni. Annál bonyolultabb lesz egyáltalán hozzáfogni a munkához.

 

time2.jpg

 

Ha a megadott feladat elvégzésére megadott határidő már tényleg "éget", akkor nem halogathatja tovább a munkát. Éppen ellenkezőleg, néhány kevésbé fontos tevékenységet akár el is halaszthat másnapra.

Gondolja át, hogy néhány feladatot, amihez nincs kedve, nem tudna-e valaki más elvégezni. Ha egy nehéz feladatot muszáj Önnek megcsinálnia, nyugodtan kérjen segítséget, ha van kitől. Ezzel később megspórolhatja a magyarázkodást, hogy miért nem győzte vagy tudta az adott dolgot elvégezni. Tanulja meg elutasítani az "A.S.A.P. legyen kész" és "tegnap már késő volt" típusú megrendeléseket és feladatokat.

Tanulja meg tartani tempót

A munkaprogramot megfelelően kell kitölteni, mégpedig úgy, hogy a pihenésre is maradjon idő. Nem jó, ha egy adott pillanatban nyakig vagyunk a munkában, de az is ugyanolyan rossz, ha nincs mit csinálnunk. A semmittevés megöli a kreativitást. Gyorsan fog jönni, hogy amint sikerül felvennie a tempót, egyből könnyebben fog menni a munka.

Próbálja meg kiküszöbölni az összes kisebb megszakítást. Felejtse el a közösségi oldalak nézegetését vagy a beszélgetéseket a kollégákkal, amik zavarhatják az összpontosításban. Persze ne felejtsen el időnként szünetet tartani, ami alatt ehet, ihat vagy kinyújtózkodhat.

 

time3.jpg

 

Kis tipp:

Nem tudja figyelmen kívül hagyni az okostelefonja csábítóan villogó kijelzőjét? Olvassa el a horror királya, Stephen King A mobil című regényét. Lehet, hogy örökre kigyógyul a függőségéből a "varázslatos" doboztól. Esetleg telepítse a Forest elnevezésű applikációt. fog jönni, hogy a leszokás is lehet szórakoztató.

Alkalmazza a Pareto-elvet a gyakorlatban

A Pareto-elv általánosságban azt mondja, hogy a kimenet 80%-a a bemenet 20%-ának eredménye. Hasonló elvet alkalmazhatunk a time managementre is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy van értelme keresni a munka azon 20%-át, amely a jövedelme 80%-át teremti meg. Illetve találja meg a sikertelenség okait, amelyek eltávolítása után eltűnik a problémák 80%-a.

 

time4.jpg

 

Barátkozzon össze az ébresztőórával

Tapasztalja ki, hogy Ön reggeli pacsirta vagy éjjeli bagoly, és az alapján határozza meg az Önnek megfelelő napi ritmust. A felkelés elodázása a feladatok folytonos elodázásához hasonlítható: végül mindig időhiányba kerül miatta. Sajátítsa el ezért ezt az egyszerű szabályt – amint megszólal az ébresztő, automatikusan keljen fel!

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére
Ingyenes szállításregisztrált vásárlóinknak
Szállítás következő munkanaponValóban gyorsak vagyunk.
Élettartam garancia az utántöltőkreBízunk a saját termékeinkben
Garancia a nyomtatósérülés ellenHa valami baj történik, az rajtunk áll