7 bizarr tény a nyomtatásról, amiről fogalma sem volt

16. 5. 2022

16. Május 2022, 12:40 | Tudta, hogy a lézernyomtatás majdnem feledésbe merült? Vagy azt, hogy a tinta értékesebb, mint a vér? Olvassa el a nyomtatás és a nyomtatók világának legérdekesebb tényeit!

1) A világ legnagyobb nyomtatója

Mint azt bizonyára Ön is tudja, a szabványos nyomtatóeszközök mellett léteznek olyan nagyformátumú nyomtatók is, amelyek A2-es, A1-es, sőt A0-s papírméretet is képesek kezelni (84,1 × 118,9 cm). Ezek az eszközök azonban eltörpülnek az Infinitus nyomtató mellett.

Az Infinitus 12 × 50 méteres speciális hordozóra tud nyomtatni, ami 600 m2-es területnek felel meg. Csak hogy szemléltessük – ez egy olyan terület, amely közel 10 000 A4-es lapot lefedne. A készüléket a műreprodukciókat és túlméretezett ponyvákat gyártó Big Image Systems fejlesztette ki.

2013-as bevezetése óta az Infinitus csaknem félmillió négyzetmétert –nemegész 0,5 km2-t –nyomtatott.

2) A világ legkisebb nyomtatója

Ezzel szemben a PlanOn hordozható PrintStikje tartja a világ legkisebb nyomtatójának rekordját. Mérete mindössze 2,54 × 5,1 × 27,9 cm, így könnyedén elfér a táskájában vagy a hátizsákban

A készülék vezeték nélküli nyomtatást tesz lehetővé mobiltelefonról, valamint klasszikus USB-n keresztüli nyomtatást, és papírtekercset is tartalmaz. A nyomtató súlya 500 gramm, és a hőnyomtatás elvén működik. Az így kapott fekete-fehér nyomtatás minősége (színes nem elérhető) azonban - sok vélemény szerint - nem túl káprázatos, éppen ellenkezőleg.

3) A világ leggyorsabb nyomtatója

Harmadszor pedig, ki tudja megtippelni, hány oldalt tud kinyomtatni percenként a ComColor GD9630, a világ leggyorsabb nyomtatója? Míg a modern eszközök átlagos fekete-fehér nyomtatási sebessége 20 és 40 lap/perc között mozog, addig a Richo ComColor GD9630 akár 160-at is kinyomtat belőle egyidejűleg probléma nélkül:

A japán cég ezzel megdöntötte azt a rekordot, amelyet a HP egészen a közelmúltig tartott az OfficeJet Pro X-szel. Az percenként 150 lapot tudott kinyomtatni.

4) A tinta tényleges ára

Számos tintasugaras nyomtató legértékesebb alkatrésze a patronok. Egy milliliter tinta értéke hasonló, mint egy gramm ezüst – körülbelül 267 Ft. Hogyan lehetséges?

A nyomdafesték akár 20 különböző vegyszerből áll, és nem mindegyik állítható elő egyszerűen - és olcsón (lásd a tintapatronok összetételéről szóló cikket). A tinta így többszörösen drágább, mint az emberi vér, amelynek értéke körülbelül 100 Ft/1 ml (és érdekességképpen egy csepp vér körülbelül 5 Ft).

Viszont a tinta sem tartozik a legdrágább folyadékok közé. Egyes laboratóriumi célokra használt enzimek (biológiai fehérjekatalizátorok) ára milliliterenként több százezer Ft fölé kúszik.

5) A legtöbb utántöltő hulladéklerakókba kerül

Az elmúlt években a toner-újrahasznosítás kérdésével már azok az irodák is foglalkoztak, amelyeknél a „fenntarthatóság” nem rég még csúnya szónak számított. Bár a nyomtatópatronok akár 70%-ban újrafelhasználható alkatrészeket tartalmaznak, a toner újrahasznosítása technológiailag annyira igényes, hogy tízből nyolc hulladéklerakókba kerül.

Ezeknek az "eldobható" utántöltőknek a mennyisége akkora, hogy egymás mögé helyezve az üres kazettákat több mint 120 000 km hosszúságot érnének el - és háromszor is megkerülhetnénk a Földet.

Az utántöltő gyártók ennek ellenére (vagy éppen emiatt) keresik a környezetbarát nyomtatás módjait, a lehető legkevesebb környezetterheléssel. Sok cég felvásárol üres festék- és tintapatronokat, de festékkazettát használnak például aszfalt utak építéséhez.

istock-1284041267.jpg

6) Magas hőmérséklet lézernyomtatóban

A lézernyomtatás lényege a lézeres előkép létrehozása egy vezetőképes hengeren, a festékpor felvitele erre a hengerre, majd a tinta átvitele a papírra - végül ennek rögzítése egy úgynevezett beégető egységgel.

Ez az alkatrész 210 °C körüli hőmérsékletet hoz létre, ami elég magas ahhoz, hogy elégesse a papírt. Szerencsére ez nem történik meg a lapok gyors áthaladása miatt.

A festékrészecskéket úgy is feloldhatja, hogy a tenyerében melegíti őket. Ilyen magas hőmérsékletet használnak a nyomtatók a színhordozó nanorészecskék papírszerkezetbe rögzítésére.

7) A lézernyomtatás alig maradt életben

A lézernyomtató eszközök (a tintasugaras nyomtatókkal együtt) a leggyakoribb nyomtatótípusok. Ezért meglepő, de kereskedelmi forgalomba hozataluk majdnem meghiúsult.

A lézernyomtató elődje - amelyet 1938-ban "xerográf" néven fejlesztett ki Chester Carlson amerikai fizikus és feltaláló - annyira ügyetlen volt, hogy az üzletemberek nem akartak vele foglalkozni. A készülék vákuumcsövet használt, óriási volt a meghibásodási arány, és egy oldal kinyomtatása több percig is eltartott.

A lézernyomtatásban rejlő lehetőségeket a Xerox látta meg, amely szabadalmat vásárolt a nyomtatóra Carlson-tól, és fokozatosan fejlesztette a ma ismert berendezéseket (lásd a Xerox történetét).

Legyen az elsők között!
Legújabb információk az újdonságainkról és akciónkról az Ön e-mail címére

Hasonló cikkek

Nyomtatás mobiltelefonról: Útmutató kezdőknek

A telefonok az elmúlt években egyre fejlettebbek lettek, aminek köszönhetően sok embernél akár részben, akár teljesen leváltották a...

23. 8. 2022  Teljes cikk »

uvod

6 tipp kiváló minőségű, nagy formátumú (A3, A2 és A1) nyomtatáshoz

Nem minden vállalatnak vagy szervezetnek van szüksége csupán A4-es formátumú nyomtatásra. Sok vállalat nagy formátumú nyomatokkal dolgozik:...

21. 2. 2020  Teljes cikk »

Kiszállítás már 1490Ft-tól

átvevőhelyre

Szállítás 48 órán belül

Tényleg gyorsak vagyunk

Nálunk van ideje

Az árut 30 napon belül visszaküldheti

Megjutalmazzuk Önt

Minden vásárlás után hűségpontot kap